Webinar Monitoring: Meten haalt de subjectiviteit uit de discussie

Delen

Op dinsdag 24 november vond de webinar Monitoring plaats. Een belangrijk onderwerp, want monitoring is onlosmakelijk verbonden met het schoner maken van ons land. Als je effectief, duurzaam en toekomstgericht samen wilt werken is monitoring nodig. Benieuwd naar de belangrijkste inzichten en tips uit de webinar? Lees verder.

Gemeente Arnhem 

Welke inzichten kan een gemeente uit monitoringgegevens halen. En wat kun je ermee? Monja van Woensel, adviseur Afval en Grondstoffen bij Gemeente Arnhem is geinterviewd over hoe Arnhem gebruik maakt van monitoringdata in het schoon maken en houden van de stad. De gemeente monitort sinds 2015 op zwerfafval. Inmiddels hebben ze meerdere datasets om op terug te vallen. In de stad wordt uitgebreid gemeten. “Monitoring haalt de subjectiviteit uit de discussie. Je kunt met cijfers aantonen hoe de stad er écht bij lag. We zijn as we speak druk met infographics voor de raad en bewoners om de afgelopen twee jaar in beeld te brengen.” 

Tips

McDonald's en Gemeente Rotterdam 

Kees van der Laan (Gemeente Rotterdam) en Eunice Koekkoek (McDonald’s Nederland) vertelden over hun samenwerking op zwerfafval en hoe ze resultaten monitoren. McDonald’s gaat voor een lokale aanpak voor maximale impact. Samenwerking binnen de keten en met gemeenten is daarvoor essentieel. Zwerfafval monitoring wordt door beide partijen gezien als aanleiding voor een gesprek over mogelijkheden. “We kijken naar de keten, samen meer doen voor minder afval. Je moet niet alleen naar het afval kijken maar stoppen met opruimen. En kijken hoe bedrijven, gemeenten en burgers samenwerken,” aldus Kees. 

Tips

Schoonbeleving en Zwerfafval.incijfers.nl 

Luuk Bos van Nederland Schoon gaf een korte masterclass over schoonbeleving. “Als het gaat om schoonbeleving is het mondkapje een uitstekend voorbeeld. Heb je eenmaal #zwerfkapje voorbij zien komen, dan lijkt het of de buitenruimte vol ligt met mondkapjes. Dat hoeft niet zo te zijn. Maar een klein gedeelte belandt op straat en dat is beeldbepalend. Het is niet erg dat een bepaald type zwerfafval als storend of prominent wordt ervaren, maar wel dat je het beheer erop inricht en hoe je met de beleving omgaat.” 

Tips

Bekijk de hele webinar

Benieuwd naar het hele webinar? Kijk dan de onderstaande video.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen