Sluit je aan

Weet wat werkt

Simpelweg een willekeurige afvalbak plaatsen, is niet de oplossing voor zwerfafval. Het effect van een afvalbak hangt onder andere af van de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. En van de afvalbak zelf natuurlijk.

Optimale inzet afvalvoorzieningen

Laagdrempelige aanpakken

Nederland Schoon heeft veel kennis in huis over de optimale inzet van afvalvoorzieningen en gedragsbeïnvloeding. Deze kennis hebben we verwerkt in verschillende modules. Met deze aanpakken kan jouw gemeente snel en laagdrempelig aan de slag.

Zichtbaarheidspakket Gp
Snoeproute-aanpak
Meer info

Zichtbaarheidspakket Afvalvoorzieningen

Met dit pakket vergroot je op een slimme en betaalbare manier de effectiviteit van de afvalvoorzieningen binnen jouw gemeente. In het pakket zitten onder andere Nederland Schoon (mini)afvalbakken, stoeptegels met ‘schoonboodschap’ en gedragsbeïnvloedende stickers. Deze bakken en de middelen zijn ontwikkeld op basis van de laatste gedragswetenschappelijke inzichten en op basis van bewezen effectiviteit. 

Snoeproute-aanpak

Tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants zie je vaak veel zwerfafval. Dit noemen we een snoeproute. Hier hebben we een gerichte aanpak voor ontwikkeld: onze snoeproute-aanpak.

Evenementenaanpak

Ook voor evenementen hebben we een aanpak ontwikkeld. Een schoon festival is namelijk een prettig festival. Sinds juli 2021 kom je geen single use-plastics meer tegen op festivals en zit op kleine flesjes statiegeld. Dat is wettelijk vastgelegd. Een andere manier om afval op festivals terug te dringen is zichtbaar schoonmaken. Laat het cleanteam duidelijk opvallen en een positieve boodschap communiceren.

Kennis & tools

Wil je afvalbakken effectiever inzetten? Lees welke afvalbakken het beste werken en wat een slimme werkwijze is.

Tips

Snelle tips en een inspirerend praktijkvoorbeeld om meteen zelf mee aan de slag te gaan.

Negen tips

Negen tips voor het optimaal plaatsen van afvalbakken met betrekking tot plaatsing, onderhoud, kleurgebruik en communicatie op de bakken.

Vergoot je inzicht

Op basis van inzichten uit de gedragswetenschappen hebben we een infographic samengesteld. Hierin vind je tips voor het optimaal plaatsen van afvalbakken.

Weet wat werkt

Wist je dat een afvalbak in een opvallende kleur tot meetbaar meer afvalverzameling leidt? Laat je inspireren door de aanpak van afvalbakken in Emmen.

Wil je gericht advies over zwerfafvalhotspots in jouw gemeente? 

Mail ons nu

Bestel je materialen

Maak je werk van het effectief inzetten van afvalbakken? Bestel dan materialen als afvalbakken, stickers en posters in onze Supportershop.

Naar de Supportershop