Sluit je aan

Afvalbak als ambassadeur

Afvalbakken zijn de allerbeste ambassadeurs én gedragsbeïnvloeders voor een schone leefomgeving. Het effect van een afvalbak wordt hierbij sterk beïnvloed door de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. En door de afvalbak zelf natuurlijk. Wist je bijvoorbeeld dat betere vormgeving en plaatsing van bakken de hoeveelheid zwerfafval tot 50% kan doen afnemen? En dat groene opvallende afvalbakken tot 30% meer afval ophalen. Wij doen hier continu onderzoek naar en ontwikkelen naar deze opgedane kennis concrete middelen, tips en tools die werken.

Aan de slag

Kennis & tools

Wil je afvalbakken effectiever inzetten? Ga aan de slag met onderstaande stappenplan, lees welke afvalbakken het beste werken en wat een slimme werkwijze is.

Vergroot je inzicht

Op basis van inzichten uit de gedragswetenschappen hebben we een infographic samengesteld met hierin negen tips voor het optimaal plaatsen van afvalbakken. Deze gaan in op plaatsing, onderhoud, kleurgebruik en communicatie op de bakken.

Benieuwd naar de tips voor het optimaal plaatsen van afvalbakken?

Bekijk dan de infographic

Aan de slag

Laagdrempelige modules

Nederland Schoon heeft veel kennis in huis over de optimale inzet van afvalvoorzieningen en gedragsbeïnvloeding. Deze kennis hebben we verwerkt in verschillende modules waarmee jouw gemeente snel en laagdrempelig aan de slag kan.

Zichtbaarheidspakket

Met het Zichtbaarheidspakket Afvalvoorziening vergroot je op een slimme en betaalbare manier de effectiviteit van de afvalvoorzieningen binnen jouw gemeente. In het pakket zitten onder andere Nederland Schoon (mini)afvalbakken, stoeptegels met ‘schoonboodschap’ en gedragsbeïnvloedende stickers.

Snoeproute-aanpak

Tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants zie je vaak veel zwerfafval liggen. Dit noemen we een snoeproute. Hier hebben we een effectieve aanpak voor ontwikkeld gericht zich op scholieren én andere betrokken partijen. Onze snoeproute-aanpak biedt een handig stappenplan, slimme kennis en tools en materialen om in te zetten.

Evenementenaanpak

Ook voor evenementen hebben we een aanpak ontwikkeld. Een schoon festival is namelijk een prettig festival. Sinds juli 2021 kom je geen single use-plastics meer tegen op festivals en zit op kleine flesjes statiegeld. Een andere manier om afval op festivals terug te dringen is zichtbaar schoonmaken en een positieve boodschap communiceren.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie, onderzoeken en voorbeelden van effectieve inzet van afvalbakken. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd naar de effectieve afvalbakken inzet van andere gemeenten? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Uitlevering Minicontainers Emmen

Voormalig coördinator zwerfafval Geertje Blaauwbroek:

“Er zijn niet méér afvalbakken, ze vallen meer op.”

Wist je dat een afvalbak in een opvallende kleur tot meetbaar meer afvalverzameling leidt? Laat je inspireren door de aanpak van afvalbakken in Emmen.

Bestel je materialen

Maak je werk van het effectief inzetten van afvalbakken? Bestel dan materialen als afvalbakken, stickers en posters in onze Supportershop.

Naar de Supportershop

Wil je gericht advies over zwerfafvalhotspots in jouw gemeente? 

Mail ons nu