Sluit je aan

Afvalbak als ambassadeur

Afvalbakken zijn de beste ambassadeurs én gedragsbeïnvloeders voor een schone omgeving. Daarbij hebben de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak grote invloed op het effect ervan. Wist je dat met een betere vormgeving en plaatsing van afvalbakken de hoeveelheid afval tot 50% kan afnemen? En dat opvallende groene bakken maar liefst 30% meer afval ophalen? Wij doen voortdurend onderzoek naar de effectiviteit van afvalbakken en op basis van de kennis die we hiermee opdoen ontwikkelen we tips en tools en andere concrete hulpmiddelen. 

Aan de slag

Kennis & tools

Wil je afvalbakken effectiever inzetten? Dan hoef je als gemeente het wiel niet uit te vinden. Met deze kennis, informatie en handige tools bieden we ondersteuning bij de effectieve inzet van afvalbakken. 

Infographic: 9 tips voor afvalbakken

Heldere kleuren, positieve symbolen en een frisse citroengeur: op basis van inzichten uit de gedragswetenschap hebben we een handige infographic gemaakt met 9 tips voor een afvalbakkenbeleid dat werkt, ook in jouw gemeente. 

Alle info over afvalbakken op een rij?

Bekijk de infographic

Aan de slag

Laagdrempelige aanpak

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie, onderzoeken en voorbeelden van effectieve inzet van afvalbakken. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.

Zichtbaarheidspakket

Vergroot op een slimme en betaalbare manier de effectiviteit van de afvalvoor-zieningen binnen jouw gemeente. In het pakket zitten onder meer (mini)afvalbakken, stoeptegels met ‘schoonboodschap’ en gedragsbeïnvloedende stickers.

Snoeproute-aanpak

Een effectieve aanpak om het zwerfafval tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants tegen te gaan, gericht op scholieren en betrokken partijen. Met onder meer een handig stappenplan en andere slimme kennistools en praktische materialen.

Evenementenaanpak

Een schoon festival is een prettig festival. Een goede reden voor gemeentes om met organisatoren te kijken naar de mogelijkheden om zwerfafval rondom een evenement eenvoudig te verminderen of voorkomen. 

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie, onderzoeken en voorbeelden van effectieve inzet van afvalbakken. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd naar de ervaringen en successen van andere gemeentes? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Felle kleuren in Emmen

Wist je dat een afvalbak in een opvallende kleur tot meetbaar meer afvalverzameling leidt? Gemeente Emmen pakte de snoeproute aan door een grondige gebiedsanalyse, zichtbare afvalbakken en zelfs clowns die aandacht vroegen voor het schoonhouden van de straat. Het resultaat? Een schonere buurt en tevreden bewoners.

Lichtgevende afvalbakken

Hoe vinden burgers in het donker hun weg naar de afvalbak? Met behulp van de Lumipole: een lichtgevende, duurzame én interactieve eyecatcher, met zonnepanelen op de bovenzijde, waardoor het licht nooit uitgaat. Lees alles over dit innovatieve ontwerp van creatief bureau ANDC en afvalbakkenproducent VConsyst.

Snoeproute-aanpak Valkenburg

Als toeristische gemeente is voor Valkenburg een schoon voorkomen belangrijk. Om toeristen niet af te schrikken en om het welzijn van de inwoners te bevorderen. Met de Snoeproute-aanpak worden jongeren gestimuleerd zwerfafval in de afvalbakken te gooien. Bekijk de video hiernaast.

Advies of vragen?

Wil je gericht advies over zwerfafvalhotspots in jouw gemeente en hoe deze aan te pakken?

Neem contact op

Bestel je materialen

Maak je werk van het effectief inzetten van afvalbakken? Bestel dan materialen als afvalbakken, stickers en posters in onze webshop.

Naar de webshop