Sluit je aan

Een schone omgeving is onbetaalbaar. Voor ons leefplezier, maar meer nog voor het milieu. Daarom wil Nederland Schoon vooral mensen bewust maken van de waarde van een schone omgeving. Het hele jaar door. Bepaalde periodes of als er iets speelt vragen we extra aandacht met een campagne.

Landelijke Opschoondag

Elk jaar in de lente nemen tienduizenden mensen deel aan de Landelijke Opschoondag. Dat zijn niet alleen inwoners van jong tot oud, maar onder andere ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten. Samen maken zij met duizenden acties door het hele land hun buurt zwerfafvalvrij. Hier kan iedereen zijn eigen actie of schoongebied aanmaken. Met een app kan in kaart worden gebracht waar het zwerfafval ligt en wat voor soort afval het is. Die informatie helpt om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken. 

Meer over de Landelijke Opschoondag

World Cleanup Day

De grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Samen met 20 miljoen mensen uit ruim 180 landen steken we de handen uit de mouwen. Een opschoondag op wereldniveau. Organisaties, bedrijven, scholen, inwoners en gemeenten ruimen een dag lang zoveel mogelijk zwerfafval op. Tegelijkertijd wordt er met een app waardevolle informatie verzameld over het soort afval dat wordt opgeruimd en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

Meer over World Cleanup Day

Aanpak zwervende mondkapjes

Met de slogan ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ riepen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation alle Nederlanders op om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. De campagne was te zien op honderden digitale schermen in winkelcentra en op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje vroegen we online aandacht voor het probleem. Speciaal voor de campagne ontwikkelden we een toolkit, met onder andere een poster en een social mediapost die je kunt personaliseren.

Download de toolkit

Kennis en tools

Coronazwerfafval

Hoe kun je coronazwerfafval zoals wegwerpmondkapjes en -handschoenen tegengaan en welke communicatiemiddelen kun je daarbij inzetten?

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de Landelijke Opschoondag 2021? Bekijk de infographic. Met onder andere de meest gevonden materialen en merken. 

Toolkit mondkapjes

Een digitale communicatietoolkit om coronazwerfafval aan te pakken. Een makkelijke manier om mensen erop te wijzen dat gebruikte mondkapjes thuishoren in de afvalbak bij het restafval.