Sluit je aan

Verbeteren en versterken

Met de Zwerfafvalvergoeding kun je als gemeente je zwerfafvalaanpak verbeteren en versterken. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte. Zo krijg je de mogelijkheid om effectief te investeren in het oplossen van het zwerfafvalprobleem in jouw gemeente. 

Hoe werkt de Zwerfafvalvergoeding?

Het aanvragen van de Zwerfafvalvergoeding is makkelijker dan je denkt. Je kunt kiezen tussen vooraf of achteraf ontvangen. Volg onze stappenplannen voor het aanvragen van de Zwerfafvalvergoeding. 

Als voorschot ontvangen

Als je de Zwerfafvalvergoeding als voorschot aanvraagt, dan wordt dat in 4 kwartalen in het betreffende jaar uitgekeerd. Vraag de vergoeding in een paar stappen aan. 

Achteraf ontvangen

Als je de Zwerfafvalvergoeding achteraf aanvraagt, krijg je het gehele bedrag in één keer uitgekeerd in het erop volgende jaar. Vraag de vergoeding in een paar stappen aan.

Kennis & Tools

Ga je aan de slag met zwerfafval en wil je daarvoor de Zwerfafvalvergoeding inzetten? Deze middelen helpen je op weg. 

Handleiding

Maak het jezelf makkelijk en bekijk voordat je de vergoeding aanvraagt de handleiding voor het aanvragen en besteden van de Zwerfafvalvergoeding. Zo ben je goed voorbereid.

 

Monitoring Minimaal

Monitoring Minimaal is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de Zwerfafvalvergoeding. Het pakket bestaat uit de Vragenlijst Beleid & Beheer en de Beperkte Monitoring Zwerfafval.

Zwerfafvaldashboard

Benieuwd naar de resultaten van het zwerfafvalbeleid in jouw gemeente? Dit Zwerfafvaldashboard geeft inzicht in de monitoringgegevens van Monitoring minimaal. Vergelijk de resultaten.

Tips

Aan de slag met de Zwerfafvalvergoeding? Met deze tips wordt het eenvoudiger!

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van Zwerfafvalvergoeding en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.