Sluit je aan

Verbeteren en versterken

Met de Zwerfafvalvergoeding kunnen gemeenten hun zwerfafvalaanpak verbeteren en versterken. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en het nemen van extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte. Op deze pagina lees je hoe de Zwerfafvalvergoeding aan kunt vragen. 

Werkwijze Zwerfafvalvergoeding

Je kunt de Zwerfafvalvergoeding jaarlijks aanvragen in de WasteTool. Dit gaat volgens de gebruikelijke verdeelsleutel op basis van het aantal inwoners op 1 januari van het voorgaande jaar. Aanvragen is eenvoudiger dan je denkt. Beantwoord hiervoor de volgende vraag:

 

Wil je de vergoeding als voorschot of achteraf ontvangen?

Kennis & tools

Handleiding

Maak het jezelf makkelijk en bekijk voordat je de vergoeding aanvraagt de handleiding voor het aanvragen en besteden van de Zwerfafvalvergoeding. 

Monitoring zwerfafval

Monitoring Minimaal is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de Zwerfafvalvergoeding. Deze voorwaarde bestaat uit de Vragenlijst Beleid & Beheer en de Beperkte Monitoring Zwerfafval. We leggen uit wat je hiervoor moet doen.

Zwerfafvaldashboard

Zwerfafval.incijfers.nl is een online dashboard dat gemeenten inzicht biedt in de resultaten van hun zwerfafvalbeleid. Lees hier wat je ermee kunt.

Tips

Bekijk alle data

We hebben alle belangrijke data rondom de Zwerfafvalvergoeding voor je op een rijtje gezet.

Stel je vragen

Nederland Schoon beoordeelt de jaarplannen en bijbehorende financiën. Met al je vragen hierover en over de aanvraag kun je ons bellen via 070-304 20 80, of mailen.

Schakel hulp in

Heb je hulp nodig bij het vormgeven van de zwerfafvalaanpak in jouw gemeente? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie over de zwerfafvalvergoeding. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.