Sluit je aan

Laat je inspireren

Zo doen zij het

Kun je meer inspiratie gebruiken? Lees dan deze goede ideeën van anderen voor het aanpakken van zwerfafval in parken en recreatiegebieden.

Afvalmonument
Beeld 4
Afbeelding1 (1)

Hoe recreatiegebied Het Hulsbeek zwerfafval oppakt

Recreatiegebied Het Hulsbeek staat bekend als de achtertuin van Oldenzaal. Het meer dan vijftig jaar oude en 230 hectare grote gebied trekt jaarlijks honderdduizenden recreanten. Ze komen er onder meer zwemmen, zonnen, fietsen, wandelen, sporten en vissen. Parkmanager Rob Beverdam legt uit hoe hij vooral jongeren en ondernemers aanspoort om het grote terrein mooi schoon te houden.

 

Spoorpark Tilburg

Het Spoorpark van Tilburg is ontworpen en ingericht door de bewoners van Tilburg en wordt tot op de dag van vandaag onderhouden en schoongehouden door vrijwilligers uit de buurt. Sophie Peters vertelt over de voordelen en valkuilen van een park als burgerinitiatief en over haar rol als parkmanager.

Blijf social: Amsterdamse jongerencampagne

Amsterdammers zochten tijdens de coronaperiode massaal elk stukje groen in de stad op. Vooral jongeren lieten de parken en perken vol afval achter. Met een gerichte campagne wilde de gemeente ze bewust maken van hun gedrag en aansporen hun afval op te ruimen. Drie betrokken ambtenaren vertellen over de ins en outs ervan.

Stappenplan

Hoe pak je het aan?

Voor een succesvolle zwerfafvalaanpak van je park of recreatiegebied doorloop je 4 stappen.

Jongeren sleutel tot schoon groen

Negen op de tien jongeren tussen 19 en 24 jaar bezoeken vaak parken en recreatiegebieden. En ze nemen vrijwel allemaal wat te eten of drinken mee. Van deze jongeren geeft 57% toe wel eens zwerfafval achter te laten. 

Met dat gedrag scoren jongeren minder goed dan recreanten in andere leeftijdsgroepen. Jongeren bewegen om hun afval op te ruimen is dus een belangrijke sleutel tot een schoner park. Een stuk groen dat ’s avonds net zo fris oogt als toen de dag begon.

Naar onderzoeksrapport

Kennis en tools

Wil je direct aan de slag in het park of recreatiegebied? Download ons kennisdocument, lees over het bewezen effect van clean ups, bekijk de resultaten van gedragsonderzoek naar jongeren in parken en gebruik de campagnetoolbox van Rijkswaterstaat.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van parken en recreatiegebieden en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Naar de Kenniswijzer

Bestel je materialen

Ga je aan de slag met de park- en recreatiegebiedaanpak? Bestel dan materialen als handschoenen, afvalzakken of grijpers in onze webshop.

Naar de webshop