Zó zorg je voor schonere evenementen in jouw gemeente

Delen

Een evenement schoonhouden terwijl het plaatsvindt heeft veel voordelen. In een schone omgeving gooien mensen hun afval eerder op de juiste manier weg, het terrein kun je achteraf sneller schoonmaken en de bezoekerservaring verbetert. Als gemeente kun je met evenementenorganisatoren verschillende afspraken maken om samen tot een schoon evenement te komen. Lees onze tips.

Werk met een (verplicht) schoonmaakdraaiboek / schoonplan

In een schoonmaakdraaiboek of -plan kun je afspraken die je met een evenementenorganisator maakt vastleggen. Je kunt vastleggen wie wat doet met betrekking tot het voorkomen en opruimen van (zwerf)afval. Uiteraard verschilt het per evenement wat er precies in komt te staan. 

Ga ver voor het evenement (> 6 maanden) in gesprek over schoon

Sticker schoon evenement - Supporter van Schoon

Probeer als gemeente een cultuur te creëeren waarbij er niet pas contact is tussen de evenementenorganisator en de vergunningverlener bij het indienen en verlenen van de vergunning. Je kunt al ruim voor het evenement plaatsvindt om de tafel gaan. Kijk goed of het handig is om ambtenaren van andere afdelingen uit te nodigen, bijvoorbeeld iemand van Beleid, Beheer & Onderhoud of Handhaving. Als er veel evenementen in je gemeente plaatsvinden kun je beleid opstellen waarin wordt opgenomen wie bij welke categorie evenement aansluit en wanneer je afspreekt. 

Maak 'faciliteren' concreet

In evenementenvergunningen staat dat de gemeente zich 'facilliterend' opstelt. Maar wat dit inhoudt is vaak onduidelijk. Een mooi voorbeeld van hoe je 'faciliteren' wel concreet kunt maken komt uit Brabant. Daar hebben een aantal gemeenten samen afvaleilanden met meerdere containers voor afvalscheiding gekocht. De afvaleilanden rouleren; met een evenementenkalender wordt gekeken wanneer ze ingezet kunnen worden. Verder zijn er ook schoonpromotors beschikbaar, zij informeren evenementbezoekers over hun afval. Zo zorgt men dat afval goed wordt weggegooid en gescheiden. Beide oplossingen kosten de evenementenorganisatoren geen extra geld of tijd. 

Stimuleer hergebruik

Als gemeente kun je het gebruik van meermalig bruikbare bekers verplicht stellen. In Amsterdam en Deventer geldt die verplichting, je kunt hem op diverse manieren toepassen.

  • Gebruik harde kunststofbekers met een retourpremie. Deze kunnen worden omgespoeld en vaker worden gebruikt.
  • Zamel (zachte) kunststofbekers in voor muntjes of geld. Dit kan ook cashless door het tegoed op een chipkaart te storten. Dat is handig bij grote evemementen en festivals.
  • Verkoop eenmalig een glas of beker voor alle drankjes. Dit gebeurt veel bij foodtruck-festivals. Na afloop krijg je geen geld terug voor het glas of de beker.

Meer weten?

Meer weten over (zwerf)afval en evenementen? Via de onderstaande links vind je meer informatie.