Sluit je aan

Laat je inspireren

Zo doen zij het

Kun je goede inspiratie gebruiken? Lees dan deze succesvolle ideeën van anderen voor het aanpakken van zwerfafval op bedrijventerreinen.

In 8 stappen naar een schoner bedrijventerrein

Op bedrijventerreinen ligt bovengemiddeld meer zwerfafval dan elders. Dat blijkt uit onderzoek van Nederland Schoon. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld over hoe je een bedrijventerrein schoner kunt houden en dit als pilot getest bij drie bedrijventerreinen. Enkele resultaten: een beter imago voor de bedrijven, meer klanttevredenheid en een goede samenwerking tussen bedrijven en gemeente waar de hele buurt van profiteert.

Graan voor Visch: de lessen van een pilot

Vooral op grote en gemengde bedrijventerreinen is er soms geen makkelijke, snelle weg naar minder zwerfafval. Dat bleek uit een pilot op het bedrijventerrein Graan voor Visch vlakbij Hoofddorp. Corien Visser van Nederland Schoon deelt de belangrijke lessen die de proefaanpak opleverde.      

Met een bakfiets tussen de bedrijven door

Op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden stond zwerfafval in de top twee van ergernissen onder ondernemers. Nu rijden dak- en thuislozen wekelijks met een bakfiets over het terrein. Met veel plezier verzamelen ze er het zwerfafval. Parkmanager Harm Mink vertelt hoe die bijzondere samenwerking tot stand kwam

 

Kennis & Tools

Aan de slag met zwerfafval op je bedrijventerrein? Met deze instrumenten en documenten helpen we je graag op weg.

Plan van Aanpak Bedrijventerreinen

Wil je snel en goed met alle betrokken partijen op je bedrijventerrein aan de slag? Gebruik dan het stappenplan bedrijven-terreinen als leidraad voor een succesvolle aanpak.

Digitaal Schouwformulier Bedrijventerreinen

Dit schouwformulier kan gebruikt worden om een goede probleemanalyse te maken op een bedrijventerreinen met veel zwerf-afval. Nodig betrokken partijen uit om samen het bedrijventerrein te schouwen.

Terugblik Webinar Bedrijventerreinen

Dit webinar is bedoeld voor ondernemers, parkmanagers en gemeentemedewerkers verantwoordelijk voor de openbare ruimte die zich bezighouden met bedrijven-terreinen en zwerfafval.

Start met een schoonhostteam!

Het inzetten van een schoonhostteam is een ludieke en zichtbare start van je zwerfafvalaanpak. De hosts gaan in gesprek met ondernemers, peilen hun mening en motiveren ze om hun omgeving te adopteren via de schoonkaart van Nederland Schoon. Kijk hier hoe ze dat in Groningen deden!

Stappenplan

Hoe pak je het aan?

Voor een succesvolle zwerfafvalaanpak op je bedrijventerrein doorloop je drie stappen.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je informatie, onderzoeken en voorbeelden over zwerfafval op bedrijventerreinen en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Naar de Kenniswijzer

Bestel je materialen

Ga je aan de slag op je bedrijventerrein? Bestel dan materialen als handschoenen, afvalzakken of grijpers in onze webshop.

Naar de webshop