Sluit je aan

Zwerfafvalaanpakken

Het grote probleem van zwerfafval lossen we stap voor stap op. Structureel en praktisch. Kies een aanpak die past bij jouw situatie en zet de volgende stap.

Campagnes

Een schone omgeving is onbetaalbaar. Voor ons welzijn, maar meer nog voor het milieu. Daarom willen wij mensen bewust maken van de waarde van een schone omgeving. Het hele jaar door. In bepaalde periodes of als er iets speelt vragen we extra aandacht met een campagne.

Meer over campagnes

Monitoring

Zet jouw gemeente zich in tegen zwerfafval? Een zwerfafvalbeleid heeft alleen zin als je weet wat het effect is. Met een goede monitoring meet je het resultaat van de aanpak. Bovendien signaleer je trends en incidenten. Zo ga je als gemeente efficiënter om met tijd, middelen en geld.

Meer over monitoring

Inzet afvalbakken

Het klinkt te simpel om waar te zijn: afvalbakken plaatsen tegen zwerfafval. Toch kan door slim plaatsen van afvalbakken de hoeveelheid zwerfafval met maar liefst 50% afnemen. De locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak spelen een rol. Ook de vormgeving van de bak is belangrijk.

Meer over effectieve inzet

Evenementen

Schone festivals zijn leuke festivals. Dat vinden niet alleen gasten en omwonenden, maar ook organisatoren zelf. Kijk daarom naar de mogelijkheden om zwerfafval rondom een evenement eenvoudig te verminderen of voorkomen. De belangrijkste punten op een rij.

Meer over evenementen

Participatie

Je gemeente of je eigen omgeving schoonhouden? Dat doen we samen. Motiveer daarom niet alleen je collega’s om zich in te zetten, maar ook ondernemingen in de buurt, scholen en buitenschoolse opvangen, sport- en buurtverenigingen en buurtbewoners.

Meer over participatie

Zwerfafvalvergoeding

Met de Zwerfafvalvergoeding kunnen gemeenten hun zwerfafvalaanpak verbeteren en versterken. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte. Zo kun de Zwerfafvalvergoeding aanvragen.

Meer over Zwerfafvalvergoeding

Snoeproutes

Tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants zie je vaak veel zwerfafval. Dit noemen we een snoeproute. Lees hier hoe je die route het beste schoon kunt houden en het zwerfafval tot 50% kunt verminderen met een effectieve snoeproute-aanpak.

Meer over snoeproutes

Voorlichting & educatie

Met de hele klas een opruimactie in de buurt doen: zo’n les vergeet je niet gauw. Kinderen en jongeren die milieuonderwijs hebben gehad, gaan later zorgvuldiger om met de natuur. Daarom zijn natuur- en milieueducatie zo belangrijk. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Meer over voorlichting en educatie

Winkelgebieden

In een schoon winkelgebied blijven mensen langer, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger. Veel ondernemers, beheerders en gemeenten willen zich dan ook graag inzetten voor een schoon winkelcentrum. Maar hoe precies? Dat lees je hier.

Meer over winkelgebieden

Afvalvrij bekersysteem

Stel je voor dat het terrein na een succesvol festival níet bezaaid ligt met plastic bekers en dat alle gebruikte bekers tijdens een volgend festival wéér gebruikt worden. Hoe organiseer je dat? Met een een afvalvrij bekersysteem. Lees meer en download het kennisdocument.

Afvalvrij bekersysteem