Sluit je aan

Zwerfafvalaanpakken

Het grote probleem van zwerfafval lossen we stap voor stap op. Structureel en praktisch. Kies een aanpak die past bij jouw situatie en zet de volgende stap.

Fastfood aanpak

Een gezamenlijke aanpak door gemeente, ondernemers en gebiedsbeheerders is de sleutel tot succes. Hier lees je hoe je dat aanpakt. Download het plan van aanpak, volg het stappenplan en laat je inspireren door succesvolle cases.

Fastfood

Bijplaatsingen aanpak

Ondergrondse containers zijn een veelgebruikte manier om afval in te zamelen. Maar vaak staan er naast de containers vuilniszakken, dozen en lege flessen. Bijplaatsingen zijn een belangrijke oorzaak van zwerfafval. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Meer over bijplaatsingen

Parken en recreatiegebieden

Het wordt drukker in onze parken en recreatiegebieden, zeker met mooi weer. Die grote toeloop levert vaak meer zwerfafval op. Hier lees je hoe je als beheerder slim inspeelt op deze piekmomenten en je park, bos of strand schoon houdt.

Meer over parken en recreatiegebieden

Inzet afvalbakken

Het klinkt te simpel om waar te zijn: afvalbakken plaatsen tegen zwerfafval. Toch kan door slim plaatsen van afvalbakken de hoeveelheid zwerfafval met maar liefst 50% afnemen. De locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak spelen een rol. Ook de vormgeving van de bak is belangrijk.

Meer over effectieve inzet

Afvalvrij bekersysteem

Stel je voor dat het terrein na een succesvol festival níet bezaaid ligt met plastic bekers en dat alle gebruikte bekers tijdens een volgend festival wéér gebruikt worden. Hoe organiseer je dat? Met een een afvalvrij bekersysteem. Lees meer en download het kennisdocument.

Afvalvrij bekersysteem

Evenementen

Schone festivals zijn leuke festivals. Dat vinden niet alleen gasten en omwonenden, maar ook organisatoren zelf. Kijk daarom naar de mogelijkheden om zwerfafval rondom een evenement eenvoudig te verminderen of voorkomen. De belangrijkste punten op een rij.

Meer over evenementen

Monitoring

Zet jouw gemeente zich in tegen zwerfafval? Een zwerfafvalbeleid heeft alleen zin als je weet wat het effect is. Met een goede monitoring meet je het resultaat van de aanpak. Bovendien signaleer je trends en incidenten. Zo ga je als gemeente efficiënter om met tijd, middelen en geld.

Meer over monitoring

Snoeproutes

Tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants zie je vaak veel zwerfafval. Dit noemen we een snoeproute. Lees hier hoe je die route het beste schoon kunt houden en het zwerfafval tot 50% kunt verminderen met een effectieve snoeproute-aanpak.

Meer over snoeproutes

Participatie

Je gemeente of je eigen omgeving schoonhouden? Dat doen we samen. Motiveer daarom niet alleen je collega’s om zich in te zetten, maar ook ondernemingen in de buurt, scholen en buitenschoolse opvangen, sport- en buurtverenigingen en buurtbewoners.

Meer over participatie

Winkelgebieden

In een schoon winkelgebied blijven mensen langer, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger. Veel ondernemers, beheerders en gemeenten willen zich dan ook graag inzetten voor een schoon winkelcentrum. Maar hoe precies? Dat lees je hier.

Meer over winkelgebieden

Voorlichting & educatie

Met de hele klas een opruimactie in de buurt doen: zo’n les vergeet je niet gauw. Kinderen en jongeren die milieuonderwijs hebben gehad, gaan later zorgvuldiger om met de natuur. Daarom zijn natuur- en milieueducatie zo belangrijk. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Meer over voorlichting en educatie

Zwerfafvalvergoeding

Met de Zwerfafvalvergoeding kunnen gemeenten hun zwerfafvalaanpak verbeteren en versterken. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte. Zo kun de Zwerfafvalvergoeding aanvragen.

Meer over Zwerfafvalvergoeding

Campagnes

Nederland Schoon werkt elke dag aan een schone omgeving. Met tips, verhalen van supporters of het delen van kennis. En een paar keer per jaar vragen we extra aandacht voor een onderwerp of actie met een landelijke campagne. De Landelijke Opschoondag is hier het bekendste voorbeeld van.

Meer over campagnes