Sluit je aan

Zwerfafvalaanpakken

Het grote probleem van zwerfafval lossen we in kleine stapjes op. Structureel en praktisch. Kies een aanpak die past bij jouw situatie en zet de eerste stap.

Campagnes

Een schone omgeving is onbetaalbaar. Voor ons welzijn, maar meer nog voor het milieu. Daarom willen wij mensen bewust maken van de waarde van een schone omgeving. Het hele jaar door. Bepaalde periodes of als er iets speelt vragen we extra aandacht met een campagne.

Meer over campagnes

Monitoring

Zet je je als gemeente actief in tegen zwerfafval en vraag je je af of het werkt? Met goede monitoring zie je wat het effect is van je beleidsaanpak en de aanpak die je kiest. Bovendien signaleer je met monitoren ook trends en incidenten. En helpt het je om je aanpak op tijd bij te sturen. Kortom, met monitoren kun je als gemeente nog effectiever omgaan met tijd, middelen en geld

Meer over monitoring

Effectieve inzet afvalbakken

Simpelweg een willekeurige afvalbak plaatsen, is niet de oplossing voor zwerfafval. Het effect van een afvalbak hangt onder andere af van de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. En van de afvalbak zelf natuurlijk.

Meer over laagdrempelige aanpakken

Evenementen

Schone festivals zijn prettigere festivals. Dat vinden niet alleen gasten en omwonenden, maar ook organisatoren zelf. Een goede reden voor gemeenten om met organisatoren te kijken naar de mogelijkheden om zwerfafval rondom een evenement eenvoudig te verminderen of voorkomen. De belangrijkste punten op een rij.

Meer over evenementen

Participatie

Je gemeente of je eigen omgeving schoonhouden? Dat doen we samen. Motiveer daarom niet alleen je medewerkers en collega’s om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. Maar ook ondernemingen in de buurt, scholen en buitenschoolse opvangen. Denk ook aan sport- en buurtverenigingen, en buurtbewoners.

Zwerfafvalvergoeding

Met de Zwerfafvalvergoeding kunnen gemeenten hun zwerfafvalaanpak verbeteren en versterken. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en het nemen van extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte. Op deze pagina lees je hoe de Zwerfafvalvergoeding aan kunt vragen.

Meer over Zwerfafvalvergoeding

Snoeproutes

Tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants zie je vaak veel zwerfafval. Dit noemen we een snoeproute. Lees hier hoe je die route het beste schoon kunt houden.

Meer over snoeproutes

Voorlichting & educatie

Met de hele klas een opruimactie in de buurt doen: zo’n les vergeet je niet gauw. Kinderen en jongeren die milieuonderwijs hebben gehad, gaan later zorgvuldiger om met de natuur. Daarom zijn natuur- en milieueducatie en lesmaterialen over (zwerf)afval zo belangrijk. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Meer over voorlichting en educatie

Winkelgebieden

In een schoon winkelgebied blijven mensen langer, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger. Veel ondernemers, beheerders en gemeenten willen zich dan ook graag inzetten voor een schoon winkelcentrum. Maar hoe precies? Op deze pagina vind je de belangrijkste punten op een rij.

Meer over winkelgebieden