Sluit je aan

Een zwerfafvalvrij land krijgen we alleen samen voor elkaar. Door als gemeente samen te werken met lokale ondernemers (en visa versa) ontstaat er verbinding rondom het onderwerp schoon. Je kunt elkaar beter vinden en de winkelgebieden worden schoner. Zó ontstaat er een win-win situatie. Want iedereen geniet van een schoon winkelgebied. De ondernemers ontvangen meer blije klanten en genereren meer omzet én de gemeente heeft er een mooi visitekaartje bij. Kortom, doe ook mee met de Afvalestafette.

Mooi voorbeeld uit Zeeland

Een grote opschoonactie rondom het gemeentehuis. Daarmee trapte gemeente Schouwen-Duiveland de Afvalestafette af, die tot op heden voortduurt. Gerichte acties van betrokken Zeeuwse ondernemers leiden nu tot structureel schonere straten en merkbaar meer bewustzijn.

Wethouder Ankie Smit over het sneeuwbaleffect in Zierikzee. “We startten de Afvalestafette met als doel: meer bewustzijn creëren bij bedrijven in onze gemeente over zwerfafval. Dat deden we met een opschoonactie van onze eigen ambtenaren, om vanaf daar het stokje over te dragen aan de ondernemers in de buurt. Nederland Schoon zorgde voor de opschoonmaterialen en dacht mee over de communicatie. De boodschap: door als ondernemer in actie te komen voor een schone straat, zorg je voor meer betrokkenheid bij het onderwerp zwerfafval. Niet alleen bij de deelnemers aan het opruimrondje zelf, maar ook bij iedereen die erover hoort. Een Afvalestafette is opruimen, inspireren en educatie in één.”

 

Meerdere stokjes

“De bedrijven in onze gemeente snappen heel goed dat het bijdragen aan een schone omgeving dubbele winst oplevert. Door structureel afval op te ruimen – zowel van hunzelf als van bezoekers – leveren ze een positieve bijdrage aan het milieu en aan buurt. Bovendien straalt de inzet af op wie ze als bedrijf zijn: ze laten zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn en dat ze zich graag inzetten voor een schone leefomgeving. Het is mooi om te zien dat er, in plaats van één stokje, vaak meerdere stokjes worden overgedragen. Met de Afvalestafette willen we het hele eiland over.”

 

Doe mee als ondernemer

Afvalestafette ondernemers

Doe mee als gemeente

Afvalestafette gemeente