Drie ton zwerfafval en een schaamkar

Delen

Hans van Weel - schipper van Plastic Whale Rotterdam en initiatiefnemer van Stichting Bergse Plassen - haalt letterlijk tonnen zwerfafval op. Voor opruimacties werkt hij samen met diverse bedrijven en organisaties. Van de plaatselijke Albert Heijn XL, HEMA en watersportverenigingen. Daarnaast werkt hij nauw samen met de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap en tal van vrijwilligers. Vraag hem hoe hij het doet, dan krijg je je antwoord in oer-Rotterdams: “Ja, gewoon doen.”

“Mijn achtergrond in de evenementen helpt. Dan leg je makkelijker contact met bedrijven. En ik vind het gewoon heel belangrijk wat we doen. Dat hoeft toch niet alleen. Voor een bedrijf is het niet zo’n moeite om een actie te ondersteunen. Deze herfst hadden we een vijfdaagse ‘Walk&Clean’- opruimactie rond de Bergse Plassen. Als je toch wandelt, kun je net zo goed de zooi opruimen. Mensen konden bij ons een grijper, afvalzak én Supporter van Schoon bingokaart halen. En in ruil voor een volle zak en kaart kregen kinderen een leuke verrassing en volwassenen een tompouce van de HEMA. We hebben ongeveer 350 kilo zwerfafval opgehaald.”

Drie ton op de ponton

De grote oogst van de Herfstactie verbleekt bij de 3 ton die opgehaald is met de drijvende milieustraat: een verplaatsbaar ponton met afvalbakken. De combinatie van mooi weer en de lockdown zorgde voor een overvloed aan waterrecreanten en chillende pubers op en om de Bergse Plassen. “Mensen die een dagje varen of wandelen zorgen niet voor veel zwerfafval. Die gooien het netjes weg of laten het op de vereniging achter. Maar je hebt ook jongeren die met 10 of 15 boten naast elkaar aanleggen en hun zooi in het water gooien. Veelal op plekken die buiten de reguliere rondes van BOA’s en de politie liggen, bijvoorbeeld Hoefijzereiland. Die plekken zijn populair om te gaan chillen. Als de wind goed staat, drijven de bierblikjes je tegemoet. Tegenwoordig vind je ook veel ballonnetjes. Die komen niet van kinderfeestjes.” Hoe jongeren met zwerfafval omgaan wijt Van Weel vooral aan groepsdruk. “Als er een bij zit die milieubewust is en de rest vindt het stoer om blikjes in het water te gooien, dan zegt die ene niet zo snel iets. De drijvende milieustraat helpt, ze kunnen erlangs varen en hun afval kwijt.”

Schaamkar aan de keukentafel

Hans laat zich niet ontmoedigen door de bergen zwerfafval die hij ophaalt. “Onze acties worden aan de keukentafel besproken. Van de zomer haalden we een winkelkarretje van de Albert Heijn XL uit het water. Die hebben we met het opgehaalde zwerfafval erin in de winkel gezet. Er stonden borden omheen met: ‘Dat doe je thuis toch ook niet?’ Iedereen had het erover.” Wat je thuis meekrijgt maakt het verschil. Dat weet Hans ook. “Plastic Whale geeft les aan groep 8 op basisscholen. We hebben het over zwerfafval, circulair en plastic soup en doen opruimacties. Die kinderen worden megafanatiek en voeden hun ouders op. Ik kom uit een andere tijd. Toen waren plastic boterhamzakjes en sneeuw maken van piepschuim nog normaal. Dat is nu ondenkbaar.”

Overvolle roosters en bakken

Tijden veranderen, zwerfafval ook. In coronatijd kom je niet alleen nieuwe soorten zwerfafval zoals mondkapjes tegen, je ziet het ook op andere plekken. “Wij komen op plaatsen waar anderen niet komen. Wandelend langs de Rotte zie je misschien één flesje in het riet. Wij vinden de rest van het krat. Laatst waren onze bakken vol en het afval werd niet opgehaald. Ik snap het ook wel. Door corona is er een tekort aan vuilnismannen en zijn de roosters overbelast. Toen zijn we zelf naar de milieustraat gegaan. Raakte ik daar in discussie over of het bedrijfsafval was of niet. Na een gesprek met de gemeente kreeg ik een speciale pas zodat we ons afval zelf weg kunnen brengen. Wij helpen hen en zij helpen ons. Bijvoorbeeld met grijpers voor opruimacties. Wij geven die weer door. Door onze opruimacties ken ik veel vrijwilligersinitiatieven. Je doet het toch samen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over Hans zijn activiteiten? Kijk dan op de website van Plastic Whale en BergsePlassen.org. Beide zijn overigens Supporter van Schoon. Benieuwd wat dat inhoudt? Lees dan ons kennisdocument ‘Supporter van Schoon: van bewustwording tot nationale schoonbeweging.’ Of kijk op Supportervanschoon.nl.

Foto: © Copyright Frank de Roo / AD