Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Zwerfafval rond de Spiegelplas was twee bewoners van Nederhorst den Berg een doorn in het oog. Ze trokken de stoute schoenen aan en stapten met een plan naar de gemeente en Natuurmonumenten. Sinds hun opvallende samenwerking is het zichtbaar schoner in dit recreatiegebied.    

Bezaaid op maandagen 

“De Spiegelplas is een prachtig natuurgebied aan de oostkant van Nederhorst den Zwerfafvalberg SpiegelplasBerg”, schetst Tamara Overbeek, die als boswachter bij Natuurmonumenten de Vechtplassen als werkgebied heeft. “Het water is kristalhelder, maar de oevers waren minder schoon. Op de strandjes, ligweiden en wandelpaden vonden we vaak zwerfafval van recreanten. Wandelaars, fietsers, ruiters, zeilers, zwemmers, zonaanbidders: de plas trekt veel bezoekers. Vooral in de weekenden. Mensen slepen van alles naar de plas, maar nemen het niet altijd mee terug. Op maandag lag het rond de plas vaak bezaaid met lege flessen, plastic zakken en allerhande verpakkingen. Dat is geen fraai gezicht en ook nog eens gevaarlijk voor dieren. Er leek weinig tegen te doen.”

Op de strandjes, ligweiden en wandelpaden vonden we vaak zwerfafval van recreanten.

De koppen bij elkaar 

Bob de Boers, die een huis aan de Spiegelpas heeft: “Ik loop elke dag hetzelfde rondje met mijn twee husky’s en ik ergerde me groen aan geel aan de rotzooi die ik aantrof. Ik ben zelf af en toe zwerfafval gaan rapen, maar ondertussen zat ik te Spiegelplas grafittibroeden op een betere oplossing.” Zijn dorpsgenoot Wilma Snel vult hem aan: “Ik zag het ook van kwaad tot erger worden: zonde van dit mooie gebied. Daarom hebben Bob en ik de koppen bij elkaar gestoken en nagedacht over een aanpak.” Bob vervolgt: “Die aanpak draaide om drie dingen: bij de toegangswegen wilden we dispensers met afvalzakjes, grote verzamelcontainers en bordjes om bezoekers te vertellen wat we verwachten. Dat is eenvoudig: op de heenweg een leeg zakje pakken en op de terugweg de volle zak in de container gooien.” 

Die aanpak draaide om drie dingen: bij de toegangswegen wilden we dispensers met afvalzakjes, grote verzamelcontainers en bordjes om bezoekers te vertellen wat we verwachten.

Vierkant achter het plan 

“Met hun ideeën klopten ze bij mij aan. Nadat ze er de krant mee gehaald hadden trouwens”, vertelt Bas Immerzeel, dorpscoördinator van Nederhorst den Berg. “Als dorpscoördinator is het mijn rol om buiten alle bestaande kaders los te trekken wat vast zit. En dat leek hier ook het geval, want de Spiegelplas is van Natuurmonumenten. De gemeente beheert maar één strandje.” Boswachter Tamara valt hem bij: “En bij Natuurmonumenten zijn we gewend om juist geen afvalbakken in onze gebieden te plaatsen, omdat afval ook afval aan kan trekken.” Bas: “We hadden dus bewoners die niet als taak hebben om alle rommel van anderen op te ruimen, een gemeente die het gebied niet in beheer heeft en Natuurmonumenten die het niet gewend is om afvalbakken te plaatsen. Maar met z’n vieren hebben we vol positiviteit het plan voor de proef verder uitgewerkt en zijn we er vierkant achter gaan staan.” 

We hadden dus bewoners die niet als taak hebben om alle rommel van anderen op te ruimen, een gemeente die het gebied niet in beheer heeft en Natuurmonumenten die het niet gewend is om afvalbakken te plaatsen.

Dertig ton afval in een seizoen 

“Bij de in- en uitgangen van het gebied kwamen vijf dispensers met biologisch afbreekbare afvalzakjes. En op de centrale plekken twee grote verzamelcontainers. Met bordjes, folders en publiciteit legden we de bedoeling uit.”, somt Wilma op. “De gemeente kon dit mooi bekostigen uit de Zwerfafvalvergoeding”, voegt Bas toe. Tamara: “We besloten een recreatieseizoen lang - van april tot oktober – te bekijken
wat er zou gebeuren.” Bob: “En er gebeurde veel. De zakjes vonden gretig aftrek en in dat seizoen belandde dertig ton afval in de containers. Afval dat anders zeker zwerfafval was geworden. De strandjes, weiden en paden waren zichtbaar schoner.” Tamara besluit: “We hebben één container weer ontmanteld, omdat daar vooral huisvuil in terecht kwam. Maar los daarvan is de proef een groot succes. We hebben de opruimers onder de recreanten echt een zetje gegeven. Daarom hebben we samen besloten op deze voet verder te gaan.” 
 

De gemeente kon dit mooi bekostigen uit de Zwerfafvalvergoeding.

Ook een schoon recreatiegebied? 

Spiegelplas
Zie je een recreatiegebied of park in jouw gemeente graag een stuk schoner? Kijk dan op de
speciale themapagina Parken en Recreatiegebiedenaanpak. Daar vind je allerlei informatie, inspirerende voorbeelden, een duidelijk stappenplan en handige tool en tips.

Naar themapagina parken en recreatiegebieden