Sluit je aan

Landelijke Opschoondag 18 maart

Wat pak jij op?

Op zaterdag 18 maart is alweer de 21e Landelijke Opschoondag. Samen met vrienden, familie, buren en collega’s steken we de handen uit de mouwen, en maken we onze straten, parken, pleintjes, vijvers en grachten schoon. 

Pak jij ook iets op?

Ja, ik doe mee

Doe jij ook mee aan de Landelijke Opschoondag?

Ga direct aan de slag

Wat pak jij op? Ga je voor een eigen opschoonactie of een schoongebied? Dan ontvang je van ons een gratis opschoonpakket. Je betaalt hiervoor alleen de verzendkosten.

Maak een eigen opschoonactie aan

 • Zet je opschoonactie op de kaart van Nederland
 • Ontvang een gratis opschoonpakket
 • Nodig buren, vrienden, familie of collega’s uit

Maak een eigen schoongebied aan

 • Zorg voor een stukje Nederland
 • Ontvang gratis een opschoonpakket
 • Doe mee aan de Landelijke Opschoondag!

3 eenvoudige stappen

Een opschoonactie aanmaken?

Zet nu in 3 stappen je actie op de kaart: 

 • Vul de straatnaam of postcode in van je opschoonlocatie en laat weten waar je wilt verzamelen. 
 • Geef je actie een naam, vul de actiedatum en het tijdstip in en selecteer het aantal deelnemers. Voeg eventueel een foto of logo toe, beschrijf wat je gaat doen, en geef aan of je wilt dat andere Supporters van Schoon je komen helpen.  
 • Rond af door in te loggen of door een nieuw account aan te maken. Vergeet in dat laatste geval niet om je account te activeren via de bevestigingsmail. 

Laat zien dat je meedoet met de Landelijke Opschoondag

Download onze handige communicatietoolkit

Roep buurtgenoten, collega's, vrienden en familie op om ook mee te doen. Download onze communicatietoolkit om eenvoudig campagne-uitingen te maken.

Ga naar de toolkits

Onze partners

100% zwerfafvalvrij dat doen we samen. Wij geloven dat door samen te werken we meer kunnen bereiken. 

Onze missie

Samen voor een schoon Nederland

Bij het organiseren van de Landelijke Opschoondag werken we elk jaar weer nauw samen met scholen, bedrijven en gemeenten. Dit doen we omdat we geloven dat een schone leefomgeving niet alleen belangrijk is voor het milieu, maar ook voor gezondheid en welzijn van de mens. Samen kunnen we de Landelijke Opschoondag grootschaliger organiseren en nóg meer impact maken.

Zet jij je ook in voor een schoon Nederland?

Ja, ik doe mee

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over de Landelijke Opschoondag? Of heb je vragen? Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen. Vind je daar je antwoord niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk hier alle vragen

Klik in het menu op ‘Sluit je aan’ en kies voor Maak een opschoonactie aan. Zet nu in 3 stappen je actie op de kaart: 

 • Vul de straatnaam of postcode in van je opschoonlocatie en laat weten waar je wilt verzamelen. 
 • Geef je actie een naam, vul de actiedatum en het tijdstip in en selecteer het aantal deelnemers. Voeg eventueel een foto of logo toe, beschrijf wat je gaat doen, en geef aan of je wilt dat andere Supporters van Schoon je komen helpen.  
 • Rond af door in te loggen of door een nieuw account aan te maken. Vergeet in dat laatste geval niet om je account te activeren via de bevestigingsmail. 

Klik in het menu op ‘Sluit je aan’ en kies voor Zet je schoongebied op de kaart. Zet nu in 4 stappen je schoongebied op de kaart: 

 1. Vul de straatnaam of postcode in van het gebied dat je wilt schoonhouden. 
 2. Klik op ‘Start met tekenen’ en teken jouw gebied af met je muis of touchpad. 
 3. Geef je schoongebied een naam en selecteer het aantal deelnemers. Voeg eventueel een foto of logo toe, beschrijf wat je wilt gaan doen, en geef aan of je wilt dat andere Supporters van Schoon je komen helpen. 
 4. Rond af door in te loggen of door een nieuw account aan te maken. Vergeet in dat laatste geval niet om je account te activeren via de bevestigingsmail. 

Wanneer je een actie of gebied aanmaakt tijdens de Landelijke Opschoondag-actieperiode, ontvang je één van onderstaande pakketten gratis. Je betaalt alleen de verzendkosten:

 • Schoonpakket Basis voor volwassenen (art.nr. SNS00111): 10 paar handschoenen & 1 rol afvalzakken (15 zakken) - sommige pakketten kunnen 10 bedankkaarten en 4 raamposters bevatten.
 • Kinderpakket (art.nr. SNS00100): 10 paar kinderhandschoenen, 1 rol afvalzakken (15 zakken), 10 kinderhesjes, 10 diploma's en 4 raamposters.
 • Schoonpakket voor opschoonactie (art.nr. SNS00149): met 2 paar handschoenen en 1 rolletje afvalzakjes.
 • Schoonpakket voor inwoners (art.nr. SNS00139): met 1 paar handschoenen en 1 rolletje afvalzakjes.
 • Schoonpakket Voortgezet Onderwijs (art.nr. SNS00142): met Schoon Challenge-lespakket en 5 afbraaktijdenposters A3.
 • Schoonpakket Verenigingen (art.nr. SNS00141): met 1 raamsticker en 1 stoffer & blik.
 • Vlag Supporter van Schoon 70x100 cm (art.nr. SNS00110).

Houd er rekening mee dat het aanbod kan veranderen.

Tijdens het aanmaken van je opschoonactie op onze website ontvang je een persoonlijke code waarmee je gratis een van bovengenoemde materialen kan bestellen in de webshop van De Bries. Je betaalt alleen verzendkosten.

Er zijn in totaal al 14186 gebieden en acties

Nieuwsgierig wie in jouw buurt meedoen aan de Landelijke Opschoondag? Bekijk op de schoonkaart wat er in jouw buurt wordt georganiseerd. Of … laat zien op de kaart wat jij oppakt! En ontvang dan ook nog eens een gratis opschoonpakket naar keuze. Handig!

Bekijk de schoonkaart