Sluit je aan

De 19e editie

Zaterdag 20 maart 2021 vond de 19e editie van de Landelijke Opschoondag plaats. Dit jaar zag de Landelijke Opschoondag er, in verband met het coronavirus, anders uit dan normaal. Geen grote opschoonevenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo’n 30.000 deelnemers maakten met maar liefst 4.500 acties en gebieden door heel Nederland de buurt zwerfafvalvrij. Dankzij deze inzet is Nederland weer wat schoner! De 20e editie van de Landelijke Opschoondag is op zaterdag 19 maart 2022. Zet jij het alvast in je agenda?

De Landelijke Opschoondag in beeld

Nog even nagenieten

Aftermovie 3
20210320 HNS Vivienne, Frederique, Naomie, Tess7391

Bekijk de video

Van Schiermonnikoog tot Maastricht en van Middelburg tot Enschede ging men gewapend met afvalzak, grijper en handschoenen op pad. Er is veel zwerfafval geraapt. En wat was het leuk! Kijk de video voor een impressie van de dag.

Zet het in je agenda

De datum van de volgende opschoondag is bekend: op zaterdag 18 september 2021 is de World Cleanup Day.
Zet het dus vast in je agenda!

Samen voor schoon

100% zwerfafvalvrij. Dat doen we samen. Wij geloven dat door samen te werken we meer kunnen bereiken. Voor de Landelijke Opschoondag 2021 sloegen we daarom de handen ineen met verschillende organisaties en bedrijven. Veel van de aangesloten bedrijven zijn al lange tijd bezig met een zwerfafvalaanpak, maar nu spreken zij zich ook samen uit. Hiermee laten we zien dat we allemaal onze verantwoordelijkheid dragen, maar alleen sámen impact kunnen maken en Nederland zwerfafvalvrij kunnen krijgen.

Meer over onze partners

Zwerfafvalonderzoek

Vastgelegd in de Litterati-app

Met de Litterati-app konden deelnemers het gevonden zwerfafval vastleggen. Dit wordt gebruikt voor onderzoek, waarbij ook gezocht wordt naar structurele oplossingen.

Website Afbeelding LOD Items (1)
Website Afbeelding LOD Merken

Meest geregistreerde zwerfafval

Met de Litterati-app werden in totaal 87.794 items vastgelegd. Uit deze gegevens blijkt dat sigarettenfilters het meest gevonden werden, gevolgd door blikjes en snoep- of koekwikkels. Ook zogenaamd ‘corona-afval’ werd veel vastgelegd: rondslingerende mondkapjes maakten 2,1% uit van het geregistreerde zwerfafval.

Bekijk alle cijfers

Top 10 meest gevonden merken

Ook hield de app bij welke merken werden gevonden. Verpakkingen die het meest op straat of in de natuur werden gevonden, waren onder andere Red Bull, McDonald’s en Coca-Cola. De data wordt gedeeld met deze bedrijven die hier vervolgens concrete acties op kunnen ondernemen. Bijvoorbeeld het inzetten van een extra werknemer om zwerfafval te rapen of samenwerkingen aan te gaan met gemeenten om krachten te bundelen voor een schone buurt. 

Het hele jaar door zwerfafvalvrij

Met kleine dingen kun je al een groot verschil maken. Je straat schoonhouden door iedere dag iets van je stoep te rapen. Of tijdens het uitlaten van de hond een grijper meenemen. Zo kun je, wanneer jij wil, het hele jaar door in actie komen. Op naar een 100% zwerfafvalvrij Nederland! 

Ik kom in actie