Ouddorp heeft het schoonste strand van Nederland

Delen

Tijdens een feestelijke uitreiking op het strand van Vlieland is bekend gemaakt welk Nederlandse strand dit jaar het allerschoonste is. Voor het eerst sinds jaren komt de eer toe aan een strand dat nĂ­et in Zeeland ligt.

Uitgeroepen tot schoonste strand van de Strandverkiezingen 2018 is het Zuid-Hollandse Ouddorp aan zee. Gemeente Goeree Overflakkee zette zich het afgelopen jaar flink in voor een afvalvrije kustlijn. Dit deed de gemeente onder meer door strandgasten en paviljoens samen te stimuleren tot schoon gedrag. Zo appeleren borden en afvalvoorzieningen dichtbij de strandopgangen direct aan het schoongevoel. Paviljoenhouders verstrekken afvalzakjes aan strandgasten en afvalbakken zijn duidelijk bestickerd. Wordt er toch rommel achtergelaten? Dan ruimen aannemer Jaro en medewerkers van de aanwezige paviljoens dit actief op. Deze aanpak blijkt bovendien bijzonder aanstekelijk: mensen laten merkbaar minder afval op het strand achter. Schoon houdt schoon is ook hier zeker van toepassing. Andere winnaars dit jaar waren Noord-Beveland (schoonste strand van Zeeland), Den Helder (schoonste strand van Noord-Holland) en Vlieland (schoonste strand van de Wadden).

Strandverkiezingen 2018

Dit jaar combineerde organisator Strand Nederland de Strandverkiezingen met de verkiezing van het Beste Strandpaviljoen. Een logische keuze, omdat 'schoon' steeds meer deel uitmaakt van de kwaliteit van de stranden en de paviljoens. Strand Nederland organiseerde de verkiezingen in de samenwerking met de Green Deal Schone stranden, Stichting NederlandSchoon, Koninklijke Horeca Nederland, Blauwe Vlag/Green Key en horecavakblad Entree.

Bekijk alle verkiezingsuitslagen