Een achttal winkeliers, een snackbar, een sporthal, een welzijnsorganisatie, omwonenden en de gemeente werken in Bodegraven allemaal samen aan een schoner winkelcentrum. De gemeente gebruikt daarbij het stappenplan  en het advies van Nederland Schoon.   

Volmondig ja op het aanbod 

“Broekvelden is een klein winkelcentrum aan de zuidkant van Bodegraven”, schetst Karin Aartman, lid van het Team Schoon & Afval binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. “In vergelijking met onze andere winkelgebieden ligt hier wat vaker zwerfafval. Dat wisten we uit scans die onderzoeksbureau ABR regelmatig voor ons uitvoert. Eerdere pogingen om ook voor Broekvelden een hoger rapportcijfer te scoren, hadden niet het gewenste effect. Het was duidelijk dat hier meer moest gebeuren dan het uitdelen van knijpers en af en toe aanspreken van ondernemers. Daarom hebben we volmondig ja gezegd op het aanbod van Nederland Schoon om ons te begeleiden bij  de Winkelgebiedenaanpak.”

Meer aan hun hoofd dan afval

“In onze aanpak volgen we het stappenplan  van Nederland Schoon, dat uit drie fasen bestaat: de voorbereiding, de uitvoering en de monitoring/evaluatie”, legt Karin uit. “In de afgelopen twee maanden hebben we de eerste fase afgerond. Daarin was vooral het zoeken naar een sterke samenwerking belangrijk. Die begon voor ons met heel erg goed luisteren naar de ondernemers in het winkelcentrum. Want die hebben meer aan hun hoofd dan rondslingerend afval. Zo was de bestrating bij de entree van een aantal winkels verzakt en hobbelig, waardoor iedereen erover struikelde. Echt een doorn in het oog. Door daar wat aan te doen, lieten we zien dat we de winkeliers zonder meer serieus nemen.”

 

Dat we met alle ondernemers en de gemeente samen voor resultaten zorgen, is een bijzondere ervaring.

 

Afvalbakken opvallend wrappen

Karin vervolgt: “De bakker, de supermarkt, de slager, de groenteman, de snackbar... ze sloten zich alle acht aan bij de ambitie om Broekvelden zwerfafvalvrij te krijgen. Slager Patrick Gelderblom: “Dat we met alle ondernemers en de gemeente samen voor resultaten zorgen, is een bijzondere ervaring. We zijn er heel blij mee.” Karin: “Meerdere ondernemers adopteerden meteen een mobiele afvalbak en beloofden de directe omgeving van hun winkel schoon te houden. Dat bracht ons in de tweede fase van het stappenplan, waarin de gemeente  onder meer de basis op orde brengt. We plaatsen meer vaste afvalbakken en zorgen dat ze beter opvallen: we gaan ze wrappen in het opvallende groen-blauw van Supporter van Schoon. In combinatie met bijpassende raamstickers en bordjes krijgt de aanpak echt een duidelijk gezicht.”

Sporthal, buurthuis en Supporters 

“Niet alleen ondernemers haakten aan”, gaat Karin verder. “Ook S&W: de beheerder van de sport-accommodatie bij het winkelcentrum. En welzijnsorganisatie SAM, die om de hoek in het Huis van Alles zowel jongeren als ouderen ontvangt.” Drifa Bakkali van SAM: “De samenwerking is zeer prettig: er is ruimte voor ieders inbreng. Het schoonhouden van de buurt is echt een collectieve actie.” Karin vult aan: “En dan zijn er nog de Supporters van Schoon die rond het winkelcentrum wonen en ook allerlei plannen hebben voor opschoonacties. Vooral na de zomer: dan komen we met z’n allen echt in beweging.” Gevraagd naar tips voor gemeenten die ook winkelgebieden willen aanpakken: “Luister goed naar alle betrokkenen, bouw een relatie met ze op, stem elkaars verwachtingen af en vooral: geef niet op!”   

Werk aan de winkel!

Wil je zelf een of meerdere winkelgebieden in jouw gemeente aanpakken? Neem dan contact op met Vincent Breedveld via vbreedveld@nederlandschoon.nl of kijk op de speciale themapagina over schone winkelgebieden. Daar vind je ook een duidelijk Plan van Aanpak voor jouw winkelgebied. Hierin staan de stappen om jouw lokale samenwerking vorm en inhoud te geven.