‘Phoenix’ winnaar prijsvraag circulaire afvalbak

Delen

Het ontwerp ‘Phoenix’ van Plastic Omnium is uitgeroepen tot de beste circulaire afvalbak. De jury roemt het mooie, slimme ontwerp en de duurzaamheid van de bak. De winnaar en de rest van de top drie krijgen als prijs een plek op het Inspiratieplein tijdens landelijk zwerfafvalcongres Het Rendement van Schoon.

De prijsvraag was een initiatief van de partners in de Landelijke Aanpak Zwerfafval (NVRD, Rijkswaterstaat en NederlandSchoon) en Vereniging Stadswerk Nederland. Met dit initiatief gingen zij op zoek naar de beste circulaire en praktisch bruikbare afvalbak voor buiten.

Ontwerp en hergebruik

Jurylid Addie Weenk van Rijkswaterstaat: “De Phoenix is deels gemaakt van gerecycled plastic en wordt door Plastic Omnium duurzaam geproduceerd. Ook heel belangrijk is dat het een productretoursysteem is. Aan het einde van de levenscyclus kunnen de materialen na recycling weer worden hergebruikt.”

Vorm en bruikbaarheid

Volgens Weenk is goed nagedacht over de vormgeving en de bruikbaarheid. “De Phoenix is goed te legen en je kunt de binnenbak er makkelijk uithalen. Op de buitenkant kun je eigen kleuren, logo’s en teksten voor positieve gedragsbeïnvloeding aan laten brengen. Dankzij de kap loopt er geen regen in en je kunt er vulgraad-, geluid- of lichtsensoren in doen. Ook kun je de bak ermee afsluiten.”

In productie

Aan de wedstrijd is verder geen ‘fysieke’ prijs verbonden. Doel is om met deze uitdaging ontwerpers en andere betrokken partijen te inspireren. De winnende ontwerpers van Plastic Omnium zijn in ieder geval wel van plan om de ‘Phoenix’ daadwerkelijk in productie te brengen. 

Top 3 op Het Rendement van Schoon

Tijdens het landelijk zwerfafvalcongres Het Rendement van Schoon is de top drie van circulaire afvalbakken te bewonderen op het Inspiratieplein. De ontwerpers van Plastic Omnium, Bammens (met hun bak ‘Metropole’) en Grijsen (met hun bak ‘Constructo) zullen deze dag ook een pitch geven pitchen in de plenaire zaal.