“Zwerfafvalkennis jongeren niet belangrijkste voorspeller wegwerpgedrag”

Delen
  • Gepubliceerd op 29 maart 2021

Jongeren weten genoeg over zwerfafval en de schadelijke effecten, maar ze leggen nog geen verband tussen hun eigen gedrag en het zwerfafvalprobleem.

Het onderzoeksrapport “Zwerfafvalaanpak voor jongeren” van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat biedt inzicht in het zwerfafvalgedrag van jongeren en praktische handvatten voor het optimaliseren van je zwerfafvalaanpak. 
 
Ondanks het feit dat jongeren veel weten over zwerfafval en de schadelijke gevolgen, gooien ze hun afval niet altijd op de juiste manier weg. De norm binnen de vriendengroep en groepsdruk blijken betere voorspellers van het zwerfafvalgedrag dan het kennisniveau. Daarnaast praten jongeren hun weggooigedrag goed: “zwerfafval wordt toch wel opgeruimd” of “als ik het niet dichtbij dieren of de zee weggooi, is het minder schadelijk.”

Waardevol voor zwerfafvalaanpak

"Gemeenten en bedrijven die jongeren willen bereiken met hun zwerfafvalaanpak kunnen veel voordeel halen uit het rapport. De praktische inzichten kunnen direct gebruikt worden om de aanpak te verbeteren”, aldus Danielle Broeze, gedragsadviseur bij IenW. “Wij willen graag helpen bij effectieve zwerfafvalcommunicatie. Dit soort inzichten moeten zoveel mogelijk mensen bereiken. Daarom delen we het rapport, onder meer, via de Kenniswijzer Zwerfafval.”

Dat het ministerie van IenW dit rapport deelt via de Kenniswijzer Zwerfafval is waardevol. Zo kunnen veel meer mensen hun voordeel doen met deze kennis.

Liliane Velt | Senior Projectleider Kennis Nederland Schoon

Samen campagnes versterken

IenW en Rijkswaterstaat werken samen met verschillende belanghebbenden, waaronder ook Nederland Schoon. Het doel is de communicatie-uitingen over zwerfafval te verbinden om zo de effectiviteit van alle campagnes te versterken. Voor deze stakeholders worden diverse communicatie-toolkits ontwikkeld, onder meer voor de doelgroep jongeren en om zwerfafval in stadsparken tegen te gaan.  

Denk mee over de inhoud

Rapporten zoals “Zwerfafvalaanpak voor jongeren” dienen als onderlegger voor vrij te gebruiken toolkits. Heb je interesse in de toolkits of in samenwerken met IenW? Neem dan een kijkje op schoudersonderschoon.nl.