Sluit je aan

SUP: wat is het en waarom is het nodig?

Petflesjes, wattenstaafjes en plastic zakjes zijn voorbeelden van wegwerpplastic. Ze komen helaas vaak in de natuur en in zee terecht. De Europese Unie wil de hoeveelheid plastic wegwerpproducten verminderen in de strijd tegen de plasticsoep. 

Vanaf juli 2021 geldt de Europese SUP-richtlijn in de regelgeving van alle EU-lidstaten. De maatregelen focussen op plastic producten en verpakkingen die het meest worden gevonden op Europese stranden. En waarvoor duurzame, goede alternatieven beschikbaar zijn. In Nederland zijn de nieuwe maatregelen gevat in een ministeriële regeling rond kunststof voor eenmalig gebruik. Een deel daarvan geldt al per juli 2021, het andere deel gaat de komende jaren in.

Wat gaat wanneer in?

De maatregelen op een rij

1. Vanaf 2021 - Jaarlijks meer inzamelen

In 2025 is het doel dat we minimaal 77% van alle plastic flessen tot 3 liter inzamelen. In 2029 ligt de lat op 90%. Daarom zit er nu statiegeld op álle flessen tot 3 liter. Voor kunststof vistuig geldt een inzameldoelstelling van 23% vanaf 2023. Die doelstelling wordt elk jaar 3% hoger.

2. Juli 2021 - Verbod om bepaalde plastic wegwerpproducten op de markt te brengen

Plastic rietjes, wattenstaafjes, plastic wegwerpbestek, eenpersoons voedsel- en drankverpakkingen van piepschuim, ballonstokjes en plastic roerstaafjes zijn verboden per 3 juli 2021. Als verkoper mag je je bestaande voorraden nog wel opmaken.

3. Juli 2021 - Aanduiding op verpakking

Bepaalde producten zoals filtersigaretten, drinkbekers en maandverband dragen vanaf 3 juli 2021 een opvallende aanduiding op de verpakking. Die geeft aan dat er kunststof in zit, dat het in de afvalbak thuishoort en dat dit als zwerfafval een negatief effect heeft op het milieu.


4. Januari 2023 - Grotere verantwoordelijkheid producent

Producenten gaan meebetalen. Aan het inzamelen en het opruimen van plastic zwerfafval én aan maatregelen die consumenten bewuster moeten maken. Deze regel geldt voor vochtige doekjes, ballonnen, tabaksproducten met filters, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, drankverpakkingen en lichte draagtassen.


5. Juli 2023 - Minder kunststof verpakkingen

Nieuwe regels ontmoedigen het gebruik van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor onderweg, bij afhalen of bezorgen. Als consument moet je daar vanaf 1 juli 2023 voor bijbetalen. Bedrijven moeten je ook een herbruikbaar alternatief bieden, bijvoorbeeld dat je je eigen mok, bord of bakje kunt gebruiken. Vanaf 2024 geldt deze regel ook voor consumptie ter plekke, bijvoorbeeld in de horeca, op evenementen en in kantoren. Tenzij er een goed inzamelsysteem voor plastic is. Op dit moment is dat er alleen voor PET-verpakkingen.


6. Juli 2024 - Hogere producteisen

De eisen aan plastic flessen en drankpakken worden scherper. Vanaf 2024 moeten die deels uit gerecycled materiaal bestaan. Daarnaast dient de dop of het deksel vast te blijven zitten aan de fles. Zo gaan ze zeker mee in het recycleproces.


7. Augustus 2023 - Meer bewustwording

De laatste maatregel bepaalt dat je als consument meer informatie moet krijgen over de gevolgen van plastic voor het milieu. En tips over waar je plastic afval weggooit en wat goede herbruikbare alternatieven voor plastic zijn.

Top tien zwervend plastic

De SUP-richtlijn spitst zich toe op de tien plastic producten die het meest gevonden worden op de Europese stranden. Samen vormen die 43% van het zwerfafval in zee. Zwervend vistuig is goed voor nog eens 27% (Bron: Impact assessment Single Use Plastics directive). 

Om welke producten gaat het?
  1.  Drankverpakkingen, inclusief dopjes en deksels
  2.  Filters van sigaretten 
  3.  Wattenstaafjes
  4.  Zakjes en wikkels
  5.  Hygiëneproducten zoals vochtige doekjes en maandverband
  6.  Lichtgewicht draagtassen
  7.  Bestek, borden, roerstaafjes en rietjes
  8.  Bekers voor dranken
  9.  Ballonnen en ballonnenstokjes
  10. Verpakkingen voor take-away voedingsmiddelen

Wat betekent de SUP voor jou?

Wil je weten wat de nieuwe maatregelen rond wegwerpplastic voor jou als bedrijf, gemeente of consument betekenen? Lees dan verder via:

Aanvullende wetgeving voor verpakkingen 2023
Overzicht van de wijzigingen in de wet- en regelgeving voor verpakkingen

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken
Overzicht van het effect voor bedrijven en verpakkingen

Beslisboom single use plastics
Ontdek per soort verpakking welke regels er gelden

Nieuwe regels over wegwerpplastic
Overzicht Nederlandse afspraken wegwerpplastics

Poster single use plastics
Infographic met alle Nederlandse maatregelen

Wat betekent de SUP voor een restaurantketen als McDonald’s?

Meer over McDonald’s