Sluit je aan

Soorten zwerfafval

Welk soort afval belandt het vaakst op straat en in de natuur? Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat de meest gangbare soorten zwerfafval zijn: verpakkingsmaterialen (snoepwikkels, blikjes en patatbakjes), sigarettenpeuken en kauwgomresten. 

Benieuwd naar de precieze samenstelling van zwerfafval in Nederland? 

Bekijk dan de infographic

Wat kun je zelf doen?

Tips tegen zwerfafval

Zo lang blijft het liggen

Enig idee hoe lang die sigarettenpeuk of bananenschil nodig heeft om te worden afgebroken? Dit schema geeft je een indruk. 

Statiegeld op kleine flesjes

Vanaf 1 juli 2021 betaal je ook statiegeld (€ 0,15) op kleine water- en frisdrankflesjes. Het systeem is hetzelfde als voor de grote flessen. 

Meer over statiegeld

Feiten, cijfers en kennis

Kenniswijzer Zwerfafval

Hoe zorg je voor minder afval op een festival? Hoe werken beloningssystemen bij het bestrijden van zwerfafval? En hoe zet je jongeren aan om hun afval op de juiste manier weg te gooien? In de Kenniswijzer Zwerfafval vind je feiten, cijfers en kennis over alle thema’s rond zwerfafval. Van reiniging tot gebiedsbeheer en van gedragsverandering tot educatie. Een onmisbare informatiebron als je professioneel of als vrijwilliger met afval bezig bent.

Naar de Kenniswijzer

Top 3: kennis over zwerfafval

Kennisartikelen

Onze drie best gelezen artikelen over zwerfafval en hoe je daarmee efficiënt en effectief kunt omgaan.

Single Use Plastic-richtlijn

Petflesjes, wattenstaafjes, tasjes: te veel plastic afval komt op stranden en in de zee terecht. De Europese Unie wil dit een halt toeroepen en heeft hiertoe de Single Use Plastic-richtlijn opgesteld. Wat zijn de belangrijkste maatregelen en wat betekent het voor bedrijven?

Parken en recreatiegebieden

Bezoekers en beheerders storen zich aan de hoeveelheid zwerfafval die achterblijft in parken en recreatiegebieden, zeker na een mooie zonnige dag. Hoe pak je dit zwerfafval effectief aan? En wat doe je tijdens piekdrukte of een evenement?

Schone regio

Het project ‘Friesland 100% zwerfafval-vrij’ is een groot succes. Maar hoe zet je zo’n regionale samenwerking met gemeenten, milieuorganisaties, afvalverwerkers, ondernemers, scholen, verenigingen en – heel belangrijk – bewoners op? 

Feiten en tips

Wist je dat...

Schillen van groenten en fruit ook onder zwerfafval vallen? En dat je in plaats van ballonnen ook je feestje afvalvrij kan versieren? Bekijk hieronder alle feitjes en tips over zwerfafval. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief