Sluit je aan

Samen voor schoon

Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en ondernemers. De uitdaging is alleen voor elke gemeente anders. De zwerfafvalaanpakken van Nederland Schoon beschikken daarom over allerlei preventieve, oplossende, harde én zachte maatregelen. Gebaseerd op jarenlange samenwerking met gemeenten. Zo kies je als gemeente zelf welke aanpak voor jou het beste werkt.

Zwerfafvalaanpakken

Kies een aanpak die het beste in jouw gemeente past

Meer over zwerfafvalaanpakken

Participatie in jouw gemeente

Door actief samen te werken met maatschappelijke organisaties en inwoners, kun je als gemeente zwerfafval efficiënt tegengaan. Kies voor een participatie- of beloningsaanpak die past bij de gemeente. Nederland Schoon biedt hiervoor de kennis en inspiratie. 

Supporter van Schoon

Inwoners, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties melden via Supporter van Schoon hun opschoonacties aan. Of ze maken een schoongebied aan en houden dat structureel schoon. Als gemeente kun je het gebruik van de schoonkaart stimuleren. Zo wordt zichtbaar hoeveel inwoners, bedrijven en scholen zich actief inzetten tegen zwerfafval. Dat stimuleert weer anderen.

Educatie

Door kinderen te leren verantwoordelijk met hun (zwerf)afval om te gaan, investeer je in een schone toekomst. Op aandeslagmetafval.nl vind je alles voor een goed onderbouwde en aansprekende zwerfafval-les. 

Belonen

Inzet tegen zwerfafval mag beloond worden. Geef maatschappelijke organisaties daarom erkenning en aandacht voor hun inzet. Dit kan zijn in de vorm van opschoonmaterialen, maar ook met een (bescheiden) financiële bijdrage. 

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat andere gemeenten doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Wijkambassadeur Derwisj A Maddoe
Petrusdatheenschool 47

Projectleider Annelies Rebel:

We hebben nu al ruim 1300 containercoaches

Ondergrondse restafvalcontainers en hun ‘coaches’ dragen in Den Haag bij aan schonere straten. Betrokken bewoners adopteren een eigen container en houden het gebied eromheen schoon. “Een aanrader voor iedere gemeente!”, volgens projectleider Annelies Rebel.

Evelien Boender:

“Waarom gaan we niet zelf vuil prikken, nu we toch thuiswerken?”

Evelien Boender van de gemeente Rotterdam, ergerde zich dood als ze een blokje omliep. Overal zwerfafval dat mensen te pas en te onpas achterlieten. Nadat ze in een artikel had gelezen dat de aanpak van zwerfvuil in deze coronatijd een probleem is, bedacht ze een plan. 

Meer informatie

Bij een goede gemeentelijke zwerfafvalaanpak komt veel kijken. Wij bieden de nodige handvatten.

Materialen

Voor een schone gemeente

Grijpers, vuilniszakken en handschoenen. Posters en banieren. Materialen waarmee je lokale vrijwilligers kunt ondersteunen. Én heel veel andere producten waarmee je effectief de strijd tegen zwerfafval kunt aangaan.

Bekijk de Supportershop

Vragen

Aan de slag? We kunnen je helpen bij het kiezen van de beste aanpak voor jouw gemeente. Neem vrijblijvend contact op, we denken graag met je mee.

Neem contact op

Evenementen, bijeenkomsten en webinars

Samen in actie komen tegen zwerfvuil is nog leuker dan alleen. In onze agenda vind je alle regionale, landelijke en internationale evenementen en webinars waar je kennis over zwerfafval kunt opdoen.

Bekijk onze agenda

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief