Sluit je aan

Drie goede redenen voor een goede gewoonte

Waarom deze campagne?

We snappen dat je voor kauwgom kiest. Voor het lekkere smaakje of een frisse adem. Maar wat doe je als de smaak eraf is? Of als je ergens zonder kauwgom naar binnen wil? Vaak belandt kauwgom dan op straat. Dat is om drie redenen jammer: het is vies, duur en slecht voor de natuur.

Een straat vol kauwgom ziet er vies uit en je wil niet dat het aan je schoenen plakt. Voor gemeenten is het duur om die kauwgom weg te laten halen, omdat er speciale apparaten voor nodig zijn. En anders blijft kauwgom jarenlang liggen: de natuur heeft veel tijd nodig om het af te breken. Zolang de kauwgomresten er liggen, lokken ze anderen uit om ook hun kauwgom op straat te spugen. Drie goede redenen dus om van kauwgom in de afvalbak een goede gewoonte te maken. Doe je mee?

 

Kijk hoe scholieren erin trappen

De Plakprank

Vervelend hè, kauwgom onder je schoen? Je plakt vast en krijgt het er lastig af. Wij lieten het scholieren in heel Nederland voelen door plakmatten voor de ingang van hun school te leggen. Ze trapten er allemaal in! En ze gooien hun kauwgom voortaan liever in de kauwgomcollectebus of afvalbak. Drie scholen gaan vanaf nu de strijd met elkaar aan. De school die in 66 dagen de meeste kauwgom inzamelt, wint een mooie prijs. Waarom 66 dagen? Omdat onderzoekers zeggen dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Mik jij ‘m er ook in?

Frisse mond, frisse mind!

“Voordelen van kauwgom”

Wist je dat naast je adem ook je hoofd frisser wordt van een kauwgompje? Als je kauwgom kauwt, krijgen je hersenen meer zuurstof en lijkt je geheugen beter te werken. Het kauwen helpt ook om minder gestrest te zijn. En kauwgom is goed voor je gebit. De kauwgom in je mond vangt bacteriën en je maakt meer speeksel aan, waardoor je tandglazuur sterker wordt. Ga je vliegen? Kauw kauwgom en je hebt minder last van het drukverschil.

Lifehacks bij kauwgom-ongelukjes

“Kauwgom in je haar?”

Kauwgom op je kleren? Leg ze een tijdje in de vriezer. De kauwgom wordt dan hard en is er makkelijk af te halen. Kauwgom op je bank? Je bank stop je natuurlijk moeilijk in de vriezer. Maar een theedoek of plastic zak met ijsblokjes op de kauwgomvlek heeft hetzelfde effect. Pak bij kauwgom in je haar niet meteen de schaar. Smeer het stukje waar de kauwgom zit in met olie. Daarna haal je het er beter uit. De beste tip: houd je kauwgom gewoon lekker in je mond. En mik ‘m daarna in de afvalbak.

Waar komt kauwgom vandaan?

“Kauw hier maar ‘ns op!”

Oermensen kauwden op het dikke sap van de sapodillaboom en de oude Grieken op hars van de mastiekboom. Pas toen de Amerikanen rond 1870 smaakjes en suiker toevoegden aan de gom uit bomen, werd het populair. Later ontdekten ze in Amerika dat de natuurlijke gom ook na te maken was. Kauwgom had snel Amerika veroverd, maar in Nederland was het bijna onbekend. Dat veranderde toen Amerikaanse soldaten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onze kant op kwamen. Bij de bevrijding deelden ze hun kauwgom met ons en sindsdien kauwen wij ook lekker gom.

Toolkit

Toolkit scholen

In deze toolkit vind je materialen zoals posters, afvalbakjes en social media uitingen. 

 

Toolkit retail & petrol

In deze toolkit vind je materialen zoals posters, wobblers en social media uitingen. 

Veelgestelde vragen

Hier lees je de meest gestelde vragen over kauwgom. 

Bekijk de vragen

Campagne is mogelijk gemaakt door