Sluit je aan

De waarde van een schoon winkelgebied

In een schoon winkelgebied blijven mensen langer, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger. Wist je dat bezoekers maar liefst 20% langer in een schoon winkelgebied blijven en ook nog eens 10% meer uitgeven? Veel ondernemers, beheerders en gemeenten willen zich dan ook graag inzetten voor een schoon winkelcentrum. Maar hoe? 

Startgids Schone Winkelgebieden

De weg naar een schoon winkelgebied lijkt lang. De Startgids Schone Winkelgebieden biedt uitkomst: in drie stappen naar schoon.

Voordelen Startgids

  • Je kunt de waarde van schoon voor jouw winkelgebied uitleggen aan andere partijen, dit zorgt dat meer mensen met jou aan de slag willen voor een schoon winkelgebied.
  • Je hebt handvatten voor het in kaart brengen van 'problemen' en het opstellen van een duidelijke schoon-agenda.
  • Je hebt een aantal eenvoudige oplossingen bij de hand waarmee je direct kunt starten voor snelle, schone resultaten.
Naar de Startgids

Kennis & Tools

Aan de slag met een schoon winkelgebied? We helpen je graag op weg met deze documenten en instrumenten. 

Tips & Tricks

Elk winkelgebied is anders, maar je hoeft niet helemaal zelf het wiel uit te vinden. Tips voor een succesvolle aanpak.

1. Werk samen

Als er een formele samenwerking bestaat tussen ondernemers en andere belanghebbenden, met één aanspreekpunt, is de kans op succes vele malen groter.

2. Laat je zien

Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat je inzet voor een schoon winkelgebied als ondernemer of gemeente zien aan de bezoekers. Dat vergroot de bereidheid om zelf ook mee te werken.

3. Meer tips

Een paar kleine maatregelen kunnen een wereld van verschil maken. Lees onze gouden tips voor een schonere omgeving en een prettig en veilig winkelgebied.

Laat je inspireren

Positieve communicatie

De 7 straatjes van het Stegenkwartier in Arnhem is een buurtje in het oude stadshart van Arnhem met winkels met mode, lingerie, sieraden, cadeaus, kookgerei en patisserieproducten. De ondernemers houden het gebied schoon door te laten zien dat ze ermee bezig zijn: positieve communicatie.

Samenwerking in Amersfoort

Winkeliers hebben er belang bij dat er veel bezoekers naar het winkelgebied komen, dat ze lang blijven, maar ook vaak terugkomen. Bij winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort zorgt een brede samenwerking voor veel actieve en lokale betrokkenheid.

Goed gedrag belonen

Bij handhaving denk je misschien aan het uitdelen van boetes. Een positieve benadering werkt vaak beter. Arnhem zet de 'schoonhosts' van NederlandSchoon in om bezoekers van de binnenstad het goede voorbeeld te laten zien. En om goed gedrag te belonen.

Extra afvalbakken

Marktkoopman Martin uit Amsterdam zet elke morgen vijftien extra afvalbakken bij zijn fruitkraam. Aan de einde van de dag wordt het afval verzameld en naar het afvaleiland gebracht, waar het gerecycled en hergebruikt wordt. 

Winkelgebieden Scan

Met de Winkelgebieden Scan kun je precies in kaart brengen wat de huidige situatie van jouw winkelgebied is. Hoe beleven bezoekers jouw winkelgebied? Hoeveel afvalbakken zijn er? Wat is het veiligheidsgevoel van bezoekers en bewoners? Op basis van de uitkomsten kun je scherpe doelstellingen en een aanpak vastleggen. De Winkelgebieden Scan kun je financieren uit de Zwerfafvalvergoeding.

ABR Activatie voert de Winkelgebieden Scan in opdracht van gemeenten uit. Op het Scorebord Winkelgebieden Scan kan je de resultaten zien van alle scans. Neem contact op met ABR Activatie voor meer informatie over de Winkelgebieden Scan.

Bekijk de resultaten

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie over winkelgebieden. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.

Bestel je materialen

Wil je als ondernemer duidelijk maken aan je bezoekers dat je je inzet voor een schoon winkelgebied? Bestel dan materialen als afvalbakken en opschoonmaterialen in onze webshop.

Naar de webshop

Meer weten over de Winkelgebieden aanpak?

Neem dan contact met ons op. 

Contact