Sluit je aan

De waarde van een schoon winkelgebied

In een schoon winkelgebied blijven mensen langer, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger. Wist je dat bezoekers maar liefst 20% langer in een schoon winkelgebied blijven en ook nog eens 10% meer uitgeven? Veel ondernemers, beheerders en gemeenten willen zich dan ook graag inzetten voor een schoon winkelcentrum. Met de Startgids Schone Winkelgebieden helpen we je in drie stappen naar schoon.

Naar de Startgids

Laat je inspireren

Een schone stoep

Elke morgen, tussen half 9 en 9 uur, veegt ondernemer Jan Gardebroek uit Nijkerk de stoep voor zijn Expert winkel. "Zo is het weer mooi schoon en kan de dag fris beginnen. Het schoonhouden van mijn stoep vind ik belangrijk omdat ik dan contact heb met mijn klanten en het geeft weer hoe gastvrij je bent als winkelier. Dus schaf een bezem aan, ga naar buiten en veeg je stoep." 

Extra afvalbakken

Marktkoopman Martin uit Amsterdam zet elke morgen vijftien extra afvalbakken bij zijn fruitkraam. Aan de einde van de dag wordt het afval verzameld en naar het afvaleiland gebracht, waar het gerecycled en hergebruikt wordt. 

Het goede voorbeeld geven

“Goed voorbeeld doet goed volgen." zegt Hans de Gort Hans de Gort van de Febo in Stadshart Amstelveen. "Als je te maken hebt met eten en drinken is een goede hygiëne een prioriteit. En dat stopt niet bij de voordeur. De uitstraling van het terras is ook belangrijk. Afval wat blijft liggen ruim ik tussendoor van de tafels af. Hierdoor ziet het terras er weer uitnodigend uit voor de volgende bezoeker. Dit stimuleert bezoekers ook om na consumptie hun afval netjes op te ruimen.”

Een nette winkelomgeving

Filiaalmanager Jan Sieders van de Jumbo Hoogeveen: “Samen met ons team zetten we ons in voor een schone en aantrekkelijke supermarkt voor onze klanten. Een veilige en prettige winkelomgeving biedt onze klanten meer winkelplezier en onze collega’s veel werkplezier. Het is nu eenmaal fijner winkelen en werken in een schone en opgeruimde omgeving.“

De Dagstart

Elke dag een schone straat

Veeg je al regelmatig je stoep schoon? Maak er samen met je collega-ondernemers een vast ritueel van met De Dagstart. Lees hier hoe ondernemers in de gemeente Gooise Meren dit hebben aangepakt en download de infographic om jouw Dagstart te beginnen.

Met De Dagstart aan de slag in jouw gemeente? Lees hier de tips.

 

Download de infographic

 

Kennis & Tools

Aan de slag met een schoon winkelgebied? We helpen je graag op weg met deze documenten en instrumenten. 

Plan van Aanpak Winkelgebieden

In winkelgebieden zijn forensen de grootste vervuilers, gevolgd door jongeren (met name scholieren) en winkelend publiek. Ook marktlieden, marktconsumenten en winkelpersoneel kunnen vervuilers zijn. Met dit plan van aanpak bieden we een werkwijze waarmee je samen met andere betrokken partijen in de omgeving direct aan de slag kunt.

Schouwformulier Winkelgebieden

Hoe ziet het winkelgebied eruit? Hoeveel afval ligt er? Wat voor soort afval? Staan er voldoende afvalbakken? Hoe vaak worden ze geleegd? Gebruik een schouwformulier om het winkelgebied in kaart te brengen.

De 25-meterregel

Als ondernemer ben je verplicht om de 25 meter rondom je bedrijf vrij te houden van bedrijfsafval én zwerfafval. Met de komst van de Omgevingswet op 1 januari 2024 verandert er het een en ander rond deze regel.

 

Winkelgebieden Scan

Met de Winkelgebieden Scan kun je precies in kaart brengen wat de huidige situatie van jouw winkelgebied is. Hoe beleven bezoekers jouw winkelgebied? Hoeveel afvalbakken zijn er? Wat is het veiligheidsgevoel van bezoekers en bewoners? Op basis van de uitkomsten kun je scherpe doelstellingen en een aanpak vastleggen. 

ABR Activatie voert de Winkelgebieden Scan in opdracht van gemeenten uit. Op het Scorebord Winkelgebieden Scan kan je de resultaten zien van alle scans. Neem contact op met ABR Activatie voor meer informatie over de Winkelgebieden Scan.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je informatie, onderzoeken en voorbeelden over zwerfafval op bedrijventerreinen en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Naar de Kenniswijzer

Bestel je materialen

Wil je als ondernemer duidelijk maken aan je bezoekers dat je je inzet voor een schoon winkelgebied? Bestel dan materialen als afvalbakken en opschoonmaterialen in onze webshop.

Naar de webshop