Sluit je aan

Tot 50% minder zwerfafval

Dat is het resultaat van onze snoeproute-aanpak. Een snoeproute is het traject tussen scholen en supermarkten of snackbars. Daar ligt vaak veel zwerfafval. Onze effectieve aanpak richt zich op scholieren én andere betrokken partijen. 

Stappenplan

Voor een succesvolle aanpak van een snoeproute, doorloop je 3 stappen. 

1. Voorbereiding

Breng gezamenlijk (gemeente, school en ondernemer) de snoeproute(s) in beeld. Kijk waar afval ontstaat, welke inzet nodig is en waar je gedragsbeïnvloedende communicatie (bijvoorbeeld bordjes) langs de routes kunt plaatsen. Benader scholen en ondernemers op tijd en maak ze enthousiast. 

2. Materialen

Pas de voorzieningen bij scholen en winkels aan als dat nodig is. Zorg voor voldoende in het oog springende afvalbakken. Werk met opvallende bordjes en stickers op bakken. Hang posters op bij scholen en winkels. Al deze materialen zijn bij Nederland Schoon verkrijgbaar.

3. Monitoring

Monitor het effect van je aanpak. Breng met een controlemeting de situatie in kaart voordat je met de aanpak begint. Voer vervolgens, nadat de maatregelen genomen zijn, interventie-metingen uit. Je kunt hiervoor ons handige stappenplan gebruiken: de Handreiking Effectmeting Snoeproute. 

Kennis & tools

Toolkit snoeproutes

Een stapsgewijs overzicht voor de uitrol van een snoeproute-aanpak. Met praktische tips en adviezen. Alle genoemde materialen zijn verkrijgbaar via onze Supportershop.

Infographic

Deze infographic biedt inzicht in hoe je zwerfafval op een korte snoeproute kan aanpakken. Makkelijk om uit te printen en mee te nemen of op te hangen.

Rapport snoeproutes

De resultaten van een pilot in de gemeenten Nieuwegein, Tilburg en Veghel. De aanpak had een positief effect op de hoeveelheid zwerfafval op de snoeproutes.

Laat je inspireren

Veghel
Valkenburg
Hengelo
Web Delft Daltonschool 300Dpi 3085

Snoeproute-aanpak Veghel

Met verschillende scholen én supermarkten is een winkelgebied in Veghel een hotspot voor zwerfafval. In 2015 werd een snoeproute-aanpak geïmplementeerd. Dat leverde een aanzienlijk schonere omgeving op.

Snoeproute-aanpak Valkenburg

Als toeristische gemeente is voor Valkenburg en schoon voorkomen belangrijk. Om toeristen niet af te schrikken en om het welzijn van de inwoners te bevorderen. Met de Snoeproute-aanpak worden jongeren gestimuleerd zwerfafval in de afvalbakken te gooien.  

Snoeproute-aanpak Hengelo

In een gebied waar 7.000 leerlingen rondlopen, werken ROC Twente, de gemeente en de Jumbo supermarkt enthousiast samen.

Meer inspiratie?

Zoek in onze bibliotheek naar onderzoeken en praktijkvoorbeelden.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie, onderzoeken en voorbeelden van snoeproutes. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.

Bestel je materialen

Ga je aan de slag met de snoeproute-aanpak? Bestel dan materialen als stickers, posters, stoeptegels en snoeproutedeksels voor afvalbakken in onze Supportershop.

Naar de Supportershop