Sluit je aan

Tot 50% minder zwerfafval

Een snoeproute is het traject tussen scholen en supermarkten of snackbars. In die gebieden ligt vaak erg veel zwerfafval. Logisch: de verpakkingen van koek, frisdrank, snoep en broodjes wordt maar al te vaak zonder nadenken op de grond gegooid. Onze effectieve aanpak richt zich op scholieren en andere betrokken partijen en maakt het mogelijk om het zwerfafval op de snoeproutes met maar liefst 50% te verminderen. 

Stappenplan

Hoe pak je het aan?

Voor een succesvolle aanpak van een snoeproute, doorloop je 4 stappen. 

Kennis & Tools

Aan de slag met snoeproutes? We helpen je graag op weg. 

Infographic

Deze infographic biedt inzicht in hoe je zwerfafval op een korte snoeproute kan aanpakken. Makkelijk om uit te printen en mee te nemen of op te hangen.

Rapport snoeproutes

De resultaten van een pilot in de gemeenten Nieuwegein, Tilburg en Veghel. De aanpak had een positief effect op de hoeveelheid zwerfafval op de snoeproutes.

Laat je inspireren

Zo doen zij het

Snoeproutes aanpakken helpt! Laat je inspireren door deze succesvolle pilots.

Bewustwording in de gemeente Veghel

Met verschillende scholen én supermarkten is een winkelgebied in Veghel een hotspot voor zwerfafval. Posters, stickers en borden helpen de leerlingen eraan te herinneren dat ze hun afval beter in de bak kunnen gooien dan in op de grond. In 2015 werd een snoeproute-aanpak geïmplementeerd. Dat leverde een aanzienlijk schonere omgeving op.

Minder afval in Hengelo

Er lopen 7.000 leerlingen rond in een gebied waar vroeger een fabriek stond. Nu werken ROC Twente, de gemeente en de Jumbo enthousiast samen om zwerfafval te verminderen en te voorkomen. Nieuw zijn de beloningen bij deze aanpak: als er minder zwerfafval is, komt er nieuw straatmeubilair rond het gebouw.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van snoeproutes en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Bestel je materialen

Ga je aan de slag met de snoeproute-aanpak? Bestel dan materialen als posters  en snoeproutedeksels voor afvalbakken in onze webshop.

Naar de webshop