Sluit je aan

Tot 50% minder zwerfafval

Dat is het resultaat van onze snoeproute-aanpak. Een snoeproute is het traject tussen scholen en supermarkten of snackbars. Daar ligt vaak veel zwerfafval. Onze effectieve aanpak richt zich op scholieren én andere betrokken partijen. 

Stappenplan

Voor een succesvolle aanpak van een snoeproute, doorloop je 3 stappen. 

1. Voorbereiding

Breng gezamenlijk (gemeente, school en ondernemer) de snoeproute(s) in beeld. Kijk waar afval ontstaat, welke inzet nodig is en waar je gedragsbeïnvloedende communicatie (bijvoorbeeld bordjes) langs de routes kunt plaatsen. Benader scholen en ondernemers op tijd en maak ze enthousiast voor samenwerking. 

2. Materialen

Pas de voorzieningen bij scholen en winkels aan als dat nodig is. Zorg voor voldoende in het oog springende afvalbakken. Werk met opvallende bordjes en stickers op bakken. Hang posters op bij scholen en winkels. Al deze materialen zijn bij Nederland Schoon verkrijgbaar.

Monitoring

Monitor het effect van je aanpak. Breng met een controlemeting de situatie in kaart voordat je met de aanpak begint. Voer vervolgens, nadat de maatregelen genomen zijn, interventie-metingen uit. Je kunt hiervoor ons handige stappenplan gebruiken: de Handreiking Effectmeting Snoeproute. 

Kennis en tools

Toolkit snoeproutes

Een stapsgewijs overzicht voor de uitrol van een snoeproute-aanpak. Met praktische tips en adviezen. Alle genoemde materialen zijn verkrijgbaar via onze supportershop.

Korte snoeproutes

Een infographic die inzicht biedt in hoe je zwerfafval op een korte snoeproute kan aanpakken.

Rapport snoeproutes

De resultaten van een pilot in de gemeenten Nieuwegein, Tilburg en Veghel. De aanpak had een positief effect op de hoeveelheid zwerfafval op de snoeproutes.

Laat je inspireren

Veghel
Valkenburg
Hengelo
Web Delft Daltonschool 300Dpi 3085

Pilot

In Veghel leverde een pilot aanzienlijk schonere routes op.

Succes

Een geslaagde snoeproute-aanpak in Valkenburg.

Succes

In een gebied waar 7.000 leerlingen rondlopen, werken ROC Twente, de gemeente en de Jumbo supermarkt enthousiast samen.

Meer inspiratie?

Zoek in onze bibliotheek naar onderzoeken en praktijkvoorbeelden.

Bestel je materialen

Ga je aan de slag met de snoeproute-aanpak? Bestel dan materialen als stickers, posters, stoeptegels en snoeproutedeksels voor afvalbakken in onze Supportershop.