Sluit je aan

Meten is weten

Monitoring helpt je bij de uitvoering van een aanpak. Door te monitoren meet je of je maatregelen effectief zijn of dat je je aanpak moet aanpassen. Wil je het probleem van zwerfafval efficiënt oplossen, dan is de juiste informatie onmisbaar.

Aan de slag

Monitoring in jouw gemeente

Je zwerfafvalaanpak monitoren is niet heel moeilijk. Je hebt er alleen wel tijd voor nodig. Gelukkig hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. We hebben hier een aantal makkelijk toepasbare methodes verzameld.

Monitoring Minimaal

Om de zwerfafvalvergoeding te ontvangen dien je een minimale inzet te verrichten op het gebied van monitoring. Dat kan met Monitoring Minimaal. Wil je daarna opschalen, dan kan dat met Monitoring Basis & Plus.

Monitoring Basis & Plus

Monitoring Basis kijkt naar beleids­ambities en beeldkwaliteit. Waarbij Monitoring Plus je instrumenten biedt om inzicht te krijgen in afvalstromen. Beide geven je inzicht in de afvalsituatie in je gemeente.

Winkelgebieden Scan

Om te bepalen hoe schoon een winkelgebied is, wordt er bij de Winkelgebieden Scan volgens een vaste methode gemeten op verschillende onderdelen. Uit de resultaten kan je verbeterkansen halen.

Kennis & tools

Wil je monitoring op een effectieve wijze inzetten? In het Handboek Monitoring Zwerfafval is alle beschikbare kennis over het monitoren van Zwerfafval gebundeld. Ook heeft Nederland Schoon een handig digitaal schouwformulier ontwikkeld. En een dashboard dat je helpt je aanpak door te ontwikkelen.

Laat je inspireren

Hoe pakken andere gemeente de monitoring van hun zwerfafvalaanpak aan? En welke apps kun je gebruiken om zwerfafval te registeren?

App
Uitlevering Minicontainers Emmen
P1001000

Kies de juiste app

Een overzicht van verschillende apps waarmee vrijwilligers zwerfafval kunnen registreren of aangeven waar zij zwerfafval opruimen. In deze pdf vind je uitleg over de verschillende soorten apps en waar deze voor kunnen worden ingezet.

Kennisdocument

Wat is het nut van effectmetingen bij een integrale, lokale zwerfafvalaanpak? Dit kennisdocument deelt de resultaten van metingen in Emmen en Delft in 2019-2020 en geeft inzicht in de effectiviteit van de gekozen interventies.

Meer inspiratie?

Zoek in onze bibliotheek naar onderzoeken, producten en praktijkvoorbeelden.

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je nog meer informatie, onderzoeken en voorbeelden van monitoring. Bekijk al onze relevante kennisdocumenten op de Kenniswijzer Zwerfafval.

Heb je vragen over monitoring?

Bel ons via 070-304 20 80 of stuur een mail.

Mail ons nu