Sluit je aan

In de afvalbak

Met de terugkeer van de mondkapjesplicht, komen ook weer meer gebruikte mondkapjes op straat en in de natuur terecht. Veel wegwerpmondkapjes bevatten plastic. En dat vergaat niet. Kies dus voor herbuikbaar. Ga je toch voor wegwerp? Gooi je mondkapje na gebruik bij het restafval.

Help ook mee

Wil jij meehelpen de mondkapjes uit het straatbeeld te krijgen? Maak een actie aan en help mee de zwerfkapjes op te ruimen. Doe wel altijd rubber of latex handschoenen aan. Of gebruik een grijper. 

Maak een actie aan

Tips

Veilig zwerfafval rapen

Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen? Lees dan de veiligheidsadviezen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Juist gebruik mondkapje

Herbruikbare mondkapjes was je op 60 graden en na het aanraken van een gebruikt mondkapje moet je de handen altijd wassen. Bekijk alle richtlijnen van de Rijksoverheid. 

Gemeenten en bedrijven

Hoe stimuleer je - als gemeente of bedrijf - correct weggooigedrag van mondkapjes? Lees er alles over in ons kennisdocument. Met tips en gratis communicatiemiddelen.

Meer weten?

Onze meest gestelde vragen

Of bekijk alle vragen en antwoorden op onze veelgestelde vragen pagina. 

Alle veelgestelde vragen

Uit onderzoek blijkt dat zwerfafval negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens en op de natuur. Een omgeving met veel zwerfafval is bovendien minder leefbaar. Omdat zwerfafval niet gerecycled wordt, leidt het tot onnodig verlies aan grondstoffen. En het opruimen kost de maatschappij veel geld.

Je wordt Supporter van Schoon door een account aan te maken op onze website, en daarna een schoongebied of opschoonactie op onze kaart te zetten. Of neem deel aan een schoongebied of opschoonactie van iemand anders. Je kunt een account aanmaken voor jezelf, maar ook voor je school, bedrijf, gemeente of (sport)vereniging. 

Neem contact op met je gemeente. Veel gemeenten moedigen jouw werk als Supporter van Schoon aan, en ondersteunen je inzet graag door jouw ingezamelde zwerfafval op te halen.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief