Zwerfafval in de openbare ruimte

Delen

Zwerfafval in de openbare ruimte actief onder de aandacht brengen bij het publiek op straat. Dat levert resultaten op.

Jouw gemeente zet op aangewezen locaties schoonhosts in. Zij geven het goede voorbeeld, spreken voorbijgangers aan en belonen goed gedrag. Door het gewenste gedrag voor te doen en te bevestigen, wordt een positieve bijdrage geleverd aan bewustwording en gedragsbeïnvloeding. Tegelijkertijd draagt de aanpak bij aan de samenwerking met ondernemers in het gebied.

De inhoud

  • Schoonhosts Opschoon-variant: zichtbaar voor de inwoners en bezoekers schonen deze schoonhosts op. En passant worden complimenten voor positief gedrag benoemd.
  • Schoonhosts Activatie-variant: de schoonhosts schonen de buurt op en besteden veel aandacht aan de dialoog met de mensen op straat.
  • Schoonhosts Belonen-variant: Opschonen en activeren zijn de hoofdtaken van deze schoonhosts. Om de boodschap extra te ondersteunen delen zij een passende beloning uit bij goed gedrag.

Goed om te weten

De kosten voor de inzet van schoonhosts zijn afhankelijk van de doelen en de locaties binnen je gemeente. Indicatief kost een duo in de Opschoon-variant 500 euro voor een hele dag. Hiervoor kan de Zwerfafvalvergoeding worden ingezet. In overleg met de gemeenteadviseur kom je tot de meest efficiënte oplossing. Je haalt als gemeente nóg meer uit de bewustwordingsacties met schoonhosts door erover te communiceren. Je kunt bijvoorbeeld vooraf ondernemers benaderen om aan te haken, en na afloop inspirerende video’s op social media posten.

Hoe verder?

Neem contact op met een gemeenteadviseur en bespreek de mogelijkheden voor jouw gemeente.

Vind jouw gemeenteadviseur