Blaas de straten schoon met de zwerfafval fanfare

Delen

Op zoek naar inspiratie voor een leuke klassenactiviteit met (zwerf)afval? Ga dan eens aan de slag met een zwerfafvalfanfare. Door na een opruimactie instrumenten te maken van afval, leren kinderen op een leuke manier welke waardevolle materialen er in (zwerf)afval zitten.

Op aandeslagmetafval.nl vind je een docentenhandleiding, interactieve les en leuk filmpje van de Zwerfafvalfanfare. Met hulp van de lesmodule leren kinderen instrumenten te maken van diverse soorten (zwerf)afval zoals blikjes en petflessen. Op de website staan instructies voor het maken van een Doppenrammelaar, Petflestrompet, Doppenklikklakker en nog drie andere instrumenten. 

De straat op

Zwerfafval rapen met kinderen is al leuk, maar door instrumenten te maken van het afval en met de Zwerfafvalfanfare de straat op te gaan wordt een (zwerf)afvalles een echt feestje. Zo´n optocht trekt veel aandacht. De kinderen kunnen aan buurtbewoners vertellen waar hun instrumenten vandaan komen en waar ze van zijn gemaakt. En zo leert iedereen meer over afval. 

Een leuk voorbeeld van een zwerfafvalfanfare is die van de Hildegaertschool in het Rotterdamse Hilligersberg. De fanfare trok zoveel aandacht dat het Jeugdjournaal er aandacht aan besteedde in hun item over de Keep it Clean Day 2016. Je ziet de fanfare op 1:22 min voorbij komen.