Hou je gemeente peukenvrij met hulp van de Zwerfafvalvergoeding

Delen

Veel gemeenten zijn al actief bezig met het plaatsen van afvalvoorzieningen, maar er is nog niet altijd een plek om je peuk weg te gooien. De Zwerfafvalvergoeding kan uitkomst bieden voor gemeenten die willen investeren in een peukenaanpak, peukenvoorzieningen of een campagne gericht op peukenpreventie.

Voor de onderstaande projecten kan een gemeente aanspraak maken op de Zwerfafvalvergoeding:

  • Gebiedsanalyse voor een maatwerk peukenaanpak;
  • Beleidsplan opstellen voor de aanpak van peuken;
  • De aanschaf en verstrekking van voorzieningen;
  • Productie en uitvoer van een communicatie campagne.

Maatwerk werkt

Omdat elke gemeente en de daarin liggende gebieden anders is, is een maatwerk peukenaanpak of gedragsbeïnvloedingscampagne aan te raden. Voor de aanpak van peuken op stranden is tenslotte een heel andere benadering nodig dan peuken in een centrumgebied of bij een ROC. De Zwerfafvalvergoeding kan gebruikt worden om een onderzoek-, advies- of reclamebureau in te huren voor een aanpak op maat. 

NederlandSchoon ontzorgt

NederlandSchoon kijkt graag mee naar wat er mogelijk en nodig is in jouw gemeente. We bouwen op jarenlange ervaring in gedragsbeïnvloedingsprojecten gericht op peukenpreventie in horeca-, winkel-, OV-gebieden en op stranden. Hierdoor kennen wij de snelste weg naar een passende peukenaanpak of - campagne.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze peukenaanpakken, - voorzieningen of gedragsbeïnvloedingscampagnes? Neem dan contact op met Dorien Bosselaar bij NederlandSchoon. 
 

"In het winkelgebied rondom de Lijnbaan werden veel peuken op straat gegooid. Het publiek weet de nieuwe asbakken nu goed te vinden."

Joost Eerdmans | Wethouder Veiligheid Handhaving en Buitenruimte, Rotterdam