Oosterhout zet de Zwerfafvalvergoeding in voor TROEP

Delen

Oosterhout probeert op allerlei manieren om de gemeente schoon, heel en veilig te houden. Verschillende inwoners en professionals zetten zich hier regelmatig voor in. Daar zaten echter nog weinig leerlingen van het voortgezet onderwijs bij. Om de Oosterhoutse basis- en middelbare scholieren te bereiken startte de gemeente het dansproject TROEP. Het project wordt betaald uit de Zwerfafvalvergoeding.

Het project TROEP wordt sinds 2014 uitgevoerd door Stichting Dansnest met als doel middelbare- en basisscholieren bewust te maken van het zwerfafvalprobleem en ze te stimuleren een bijdrage te leveren in het voorkomen van zwerfafval. Het is een goed voorbeeld van een positieve manier om scholen en leerlingen bewust te maken van zwerfafval. In iedere les of workshop krijgen leerlingen informatie over de zwerfafvalproblematiek.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Spraakmakende voorstellingen

Het project startte met 14 workshops voor 375 leerlingen van twee scholen: het monseigneur Frencken College en de Effent Mavo. Na de workshops deden 40 leerlingen auditie voor een vervolgtraject. Een selectie van 12 dansers kwam door de auditierondes. Zij maakten in 12 workshops van 1,5 uur een spraakmakende voorstelling over zwerfafval voor basisscholen in de gemeente. In zowel de workshops als de voorstellingen krijgen leerlingen informatie over de zwerfafvalproblematiek met actuele voorbeelden van wat de gevolgen zijn van afval op straat.

Gecombineerde krachten

De kracht van het project zit in een combinatie van verschillende manieren waarop positieve gedragsbeïnvloeding wordt gestimuleerd.

  • Fun-factor: er wordt iets leuks en uitdagends met zwerfafval gedaan.
  • Voor jongeren, door jongeren: kinderen leren van elkaar en de boodschap wordt niet opgedrongen door buitenstaanders.
  • Vorm op maat: het project is nauwkeurig afgestemd op de aard en interesses van de doelgroep. 
  • Zintuiglijk: waarnemingen bepalen ons gedrag en door meerdere zintuigen aan te spreken (dansen, knutselen) onthouden leerlingen de boodschap van het project beter.  

Groot bereik

In het project leggen de middelbare scholieren in een zo vroeg mogelijk stadium al contact met de basisschoolkinderen door samen dansopdrachten te doen. Basisschoolleerlingen brengen na een opruimactie rondom de school het verzamelde afval naar de naar de gemeentewerf en krijgen de voorstelling en een expositie over zwerfafval, de afval-skyline, te zien. De uitvoeringen zijn ook toegankelijk voor ouders, vrienden en omwonenden krijgen een uitnodiging. Zo wordt het bereik van de boodschap vergroot. 

"We willen jongeren meegeven dat wij de toekomst samen creëren en dat afval voorkomen cruciaal is voor het behoud van de wereld waarin wij leven."

Neele Vandeneede | danseres