Margriet Krul: "De actiebereidheid is groot"

Delen

Houten heeft sinds 2013 Buurtsupporters. Zij organiseren opschoonacties en zijn aanspreekpunt voor gemeente en vrijwilligers. Margriet Krul van de afdeling Beheer Openbare Ruimte over het succes van deze aanpak.

Margriet Krul, Technisch medewerker Openbare Ruimte, gemeente Houten

Wij merken dat er actiebereidheid is nu wij als gemeente de buurtsupporters hebben geïntroduceerd. Zij benaderen namelijk ook buren en kennissen, waardoor er als het ware een sneeuwbaleffect ontstaat en steeds meer supporters zich aansluiten om aan een opschoonactie mee te doen”, aldus Margriet Krul, Technisch medewerker Openbare Ruimte.

Supporters werven

De gemeente Houten heeft zich gericht op de werving van buurtsupporters en had daarvoor eigen communicatiemateriaal en een speciale pagina op de gemeentelijke site ontwikkeld. Hierbij hebben ze ook dankbaar gebruikgemaakt van de materialen die Supporter van Schoon voor acties beschikbaar stelt. “Bij activiteiten zoals de opschoondagen komen de inwoners van Houten zelf in actie om de leefbaarheid in de buurt te vergroten.

Stimuleer zelfredzaamheid

Een van de speerpunten is het stimuleren van de zelfredzaamheid en ondernemerschap in de samenleving. Inwoners houden samen hun eigen omgeving schoon en voelen zich steeds verantwoordelijker. Supporter van Schoon levert een belangrijke bijdrage daaraan. Daarnaast dragen de opschoondagen bij aan een verhoogde betrokkenheid bij de bewoners van hun eigen leefomgeving. Wij krijgen veel positieve feedback van de buurtsupporters. Dit stimuleert ons om met deze activiteiten door te gaan”, aldus Margriet Krul.
 

Opschoondagen dragen bij aan een verhoogde betrokkenheid

Margriet Krul | Beheer Openbare Ruimte, Houten