Zó zet Katwijk in op een schone kust

Delen

In Katwijk deden ze altijd al veel aan het schoonhouden van de kust. Sinds de kuststrook is vernieuwd en de wandelpaden naar zee een stuk langer zijn, is dat gebied alleen maar groter geworden en moet er dus nóg meer worden schoongehouden. De Zwerfafvalvergoeding wordt dan ook dankbaar ingezet.

Sticker: Zo houden we ons strand schoon

‘Een vast bedrag per inwoner te besteden aan het tegengaan van zwerfafval, dat is natuurlijk erg interessant’, zegt Hans van Duijn van het team Wijkbeheer. ‘Tot en met 2022 betekent dat voor ons in elk geval 75 duizend euro per jaar. Daar kunnen we veel mooie en leuke dingen mee doen. Wij zijn er in 2013 dan ook direct ingestapt.

Gedeelde verantwoordelijkheid

In de zomerperiode is het altijd enorm druk. Onze nieuwe kustlijn is vergroot van 30 naar 120 meter diepte mét nieuwe wandelpaden. Een groter gebied, dús meer kans op zwerfafval. De nieuwe boulevard en het strand, dat is ons visitekaartje. Dat moét er schoon en netjes uitzien. Voor de ‘verbouwing’ was dat de verantwoordelijkheid van de strandpaviljoenhouders. Maar doordat het gebied zoveel groter is geworden, nemen wij als gemeente nu een groot deel voor onze rekening. Zo rijdt er dagelijks iemand met een karretje door het gebied om al het zwerfafval op te ruimen. Een deel van de Zwerfafvalvergoeding besteden we daar aan.’

Campagne in Katwijk

Een ander deel ging naar een gedragsbeïnvloedingscampagne op het strand. Driehoeksborden met Supporter van Schoon-logo op en rond het strand met teksten als ‘op een schoon strand is iedereen vrolijker’ moeten mensen verleiden tot schoon gedrag. Deze actie vond in dezelfde periode plaats als de massamediale Strandverkiezingscampagne.

Katwijk heeft de look and feel van Supporter van Schoon ingezet in hun eigen campagne rondom deze verkiezing. ‘Twee vliegen in een klap dus’, zegt Van Duijn.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen