Herman Gabriël: "Almere ligt er echt schoon bij"

Delen

De afgelopen twee jaar is Gemeente Almere uitgeroepen tot gemeente met de meeste initiatieven op en rondom de Landelijke Opschoondag. Wat is hun geheim? In gesprek met Herman Gabriël, coördinator Schoon van Almere.

Herman Gabriel, Coördinator Schoon Almere

In 2011 zijn we gestart met een nieuwe aanpak in het schoon maken en schoon houden van de openbare ruimte. We gaan slimmer om met de inzet van onze schoonaannemer: we zetten in daar waar nodig. Voor de inwoners van Almere willen we een optimaal woongenot creëren. Maar dit kan de gemeente natuurlijk niet alleen.

Extra inzet voor schoon

In 2012 is daarom een inventarisatie gemaakt van de inwoners, scholen en ondernemers die zelf met regelmaat hun handen uit de mouwen staken om hun omgeving extra schoon te houden. We kwamen uit op ongeveer 200 mensen. Vanaf toen is er meer ingezet op participatie, netwerken en samenwerking, en met succes! In ruim twee jaar tijd is het aantal Supporters van Schoon gestegen van 200 naar ruim 4.000 mensen.

Het is belangrijk om de Supporters gemotiveerd te houden. Daarom sturen wij ieder jaar een kerstkaart, geven wij Supporters een bloemetje en ontvangt iedere nieuwe Supporter materialen om in de buurt aan de slag te kunnen gaan. Ook maken de toezichthouders Schoon dagelijks een rondje in de wijk om te zien hoe hun onderhoudsgebied er bij ligt.

Trots op Supporters

Ik kan niet anders zeggen dan dat we trots mogen zijn op de inzet van onze Supporters van Schoon en onze samenwerking, want Almere ligt er echt schoon bij. Wij scoren over het algemeen zeker hoger dan het afgesproken niveau. Supporter van Schoon verhoogt de saamhorigheid in de wijken. Mensen vinden het fijn in een schone buurt en komen graag met elkaar in contact. In 2020 wil Almere een stad zonder afval zijn. Met onze Supporters moet dat zeker gaan lukken!”

Supporter van Schoon verhoogt de saamhorigheid in de wijken.

Herman Gabriël | Coördinator Schoon, Almere