G-snake: voorkom zwerfafval bij wegrestaurants en op snoeproutes

Delen

Veel gemeenten kampen met zwerfafval in de berm langs doorgaande wegen, op- en afritten en langs fietsroutes van scholieren. Een groot deel van dit afval bestaat uit ontsierende fastfood verpakkingen, bijvoorbeeld drinkbekers, papieren zakken of voedselverpakkingen. De G-snake, een langwerpige afvalbak voor langs de weg, helpt dit zwerfafval terugdringen.

  • De G-snake is een handige afvaloplossing om zwerfafval in de berm te voorkomen.
  • Met een informatiebord kan er extra aandacht gevraagd worden voor het juist weggooien van zwerfafval.
  • Automobilisten vinden de langwerpige afvalbak erg gebruiksvriendelijk.
  • De afvalbak heeft een behoorlijke capaciteit (120 X 150 cm) en is eenvoudig te legen.
  • Tijdens onze proeven zaten de G-snakes elke dag vol. Het legen van de bakken werd gedaan door nabijgelegen fastfood wegrestaurants.

De G-snake is speciaal ontworpen om afval in het verkeer tegen te gaan. De afvalbak bestaat uit meerdere units van 1,5 meter. Deze kunnen op elkaar aangesloten worden en hierdoor ontstaat een lange goot langs de weg, waar automobilisten en fietsers, mits ze niet te hard rijden, hun afval in kunnen gooien. De bak is bij uitstek geschikt voor plaatsing bij drive-ins, tankstations, op- en afritten en langs drukke fietsroutes van scholieren. De bak is weer- en windbestendig, hufterproof en zeer eenvoudig te plaatsen en legen.

Bewezen effectief

De effectiviteit van de G-snake hebben we in het verleden getest. In 5 gemeenten zijn één of meer G-snakes en informatieborden bij uitrijroutes van fastfood restaurants geplaatst. Tijdens de proef waren de fastfood restaurants verantwoordelijk voor het legen van de bakken. Vervolgens zijn er 3 metingen verricht, een nulmeting en 2 metingen na plaatsing, om het effect van de G-snake te bepalen. De metingen zijn verricht op verschillende plekken op het terrein en in de omgeving van de fastfood restaurants, rond de bakken en bij bekende hotspots. 

Uit de proeven blijft dat de G-snake erg goed wordt gebruikt. Automobilisten vinden de bakken gebruiksvriendelijk en gooien hun afval er graag in weg. Tijdens de proefopstellingen zaten de bakken dagelijks vol. Ongeveer ¾ van het afval in de bakken kwam van de nabijgelegen fastfood restaurants. Vijf van de zes gemeenten waar de bakken zijn geplaatst houden de bakken en kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. De gemeente waar de G-snake op een fietsroute is geplaatst, heeft recent na goede resultaten nog een extra G-snake op een andere fietsroute geplaatst. 

Nieuwsgierig naar de G-snake? 

Neem contact op voor meer informatie over de G-snake. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 


Het eindrapport van de G-snake proeven is te downloaden via Kenniswijzer Zwerfafval.  
 

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

G-snake bestellen

Voor meer informatie over de G-snake en het bestellen van de afvalbak kun je terecht op www.g-snake.nl