Toolkit Waterrecreatie: Zó blijft Het Hulsbeek schoon

Delen

Het Hulsbeek bij Oldenzaal is een groot recreatiegebied van 230 hectare. Op drukke zomerdagen wordt er veel zwerfafval achtergelaten op de strandjes en recreatieterreinen. Om de uitstraling van het gebied te verbeteren wilde het Hulsbeek preventief aan de slag. Met Nederland Schoon hebben ze een aantal interventies getest. Uit de bevindingen is de Toolkit Waterrecreatie samengesteld.

Om een goed beeld te krijgen van de zwerfafvalproblematiek hebben ze met hulp van een rondwandeling en camerabeelden gekeken waar de zwerfafval-hotspots zitten en wanneer die ontstaan. Daarnaast is het terrein in kaart gebracht - alle toegangen, looproutes, strandjes, kiosken en parkeerplaatsen - en is er scherp gekeken naar de bezoekers. Zó bepaalden ze waar het beste extra afvalvoorzieningen geplaatst konden worden.

De aanpak in punten

Om bezoekers te motiveren goed weggooigedrag te vertonen en hen de gelegenheid te geven hun spullen goed weg te gooien zijn de volgende interventies gedaan:

  • op drukke stranden en piekdagen zijn er langs looproutes extra grote, opvallende afvalvoorzieningen (afvaleilanden) geplaatst;
  • het recreatiegebied kreeg een Supporter van Schoon uitstraling; 
  • op piekdagen werd er zichtbaar schoongemaakt door actieteams en zijn er papieren afvalzakjes uitgedeeld aan bezoekers.

Het resultaat

Op dagen dat er door speciale afvalteams zichtbaar werd schoongemaakt en afvalzakjes zijn uitgedeeld kwamen er veel positieve reacties van bezoekers. De acties kwamen zelfs in de media. Deze positieve aandacht had een goede uitstraling naar het hele recreatiegebied. Op ochtenden na de actiedagen lag er minder afval. De exacte hoeveelheid afval is niet geteld, maar naar schatting gaat het om een reductie van tussen de 40% en 50% in vergelijking met andere dagen. De afvaleilanden zijn ook goed gebruikt.  

De regio Twente wil de acties in de toekomst doorzetten. Niet alleen op Het Hulsbeek, maar ook op Het Rutbeek en Het Lageveld. Ze kijken ook of er ondernemers, scholen en verenigingen bij het schoon houden betrokken kunnen worden. 

Meer informatie?

Afvalbak bij recreatiegebied Hulsbeek

Wil je meer weten over de aanpak bij Het Hulsbeek of direct aan de slag met schoon en waterrecreatie? Bekijk dan de onderstaande links:

 

 
 

MEER WETEN OVER SLIMMER SCHOONHOUDEN?

De belangrijkste kennis, tools, tips en inspiratie om slimmer schoon te houden vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval.