De gevolgen van zwerfafval voor mens en milieu

Delen

Hieronder lees je over de gevolgen van zwerfafval voor mensen en het milieu.

Zwerfafval is slecht voor mensen, dieren en het milieu. Mensen ergeren zich aan zwerfafval. Op plekken waar veel afval ligt voelen ze zich minder prettig en veilig.

Gevolgen voor landdieren

Regelmatig gaan er dieren dood doordat ze rondzwervend plastic binnenkrijgen. Herten, egels en zelfs poezen kunnen stikken als ze een stuk plastic hebben ingeslikt. Veel vogels (bijvoorbeeld kraaien en meerkoeten) bouwen nesten met zwerfafval. Heel creatief, maar niet zo veilig voor hun kuikens. Die komen wel eens vast te zitten tussen de stukjes kunststof die in de nesten zijn verwerkt.

Voor zeedieren

Elk jaar gaan er 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels dood door afval in zee. Van zeevogels (zoals stormvogels en albatrossen), zeehonden en zeeschildpadden tot mosselen en zeepieren: in al deze dieren worden kleine stukjes plastic teruggevonden.

Plastic Soup

De 'plastic soup' in grote oceanen ontstaat doordat er jaarlijks wel 4,7 miljoen ton plastic in zee belandt. Dit is vooral afval dat mensen ooit op straat of in de natuur hebben gegooid en dat een keer in het water is gevallen. Omdat bijna alle sloten, beken, kanalen en rivieren naar de zee stromen belandt dit plastic uiteindelijk in de zee. Door de stroming van zee, drijft dat al dit plastic samen: tot de plastic soep. Deze plastic soep vind je op vijf plekken in de Grote en Stille Oceaan. Iedere plek is ongeveer zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen.

Wil je zien hoe plastic in de voedselketen belandt? Bekijk dan op de site van School TV dit filmpje.
 

24 MAART 2018 Landelijke opschoondag Één buurt Één missie Doe ook mee!