8 tips voor een schone supermarkt

Delen

Wil jij de omgeving van je supermarkt schoner maken? Met onze tips kun je direct aan de slag.

Supermarktmedewerkers Albert Heijn

1. Afvalbakken op orde

Plaats duidelijk herkenbare afvalbakken bij de voordeur en expeditie ingang. Dat zorgt voor opvangcapaciteit op de juiste plek. Het is ook goed om afvalbakken op de parkeerplaats te plaatsen. Zo voorkom je veel zwerfafval.

2. Plaats peukenvoorzieningen

Herkenbare peukenvoorzieningen bij de voordeur en personeelsingang helpen klein zwerfafval voorkomen. Peukenpalen en tegels zijn ook effectieve middelen.

3. Blijf schoonmaken

Maak regelmatig schoon en beperk de dagelijkse schoonmaak niet tot de stoep voor de deur. Zorg ook dat je afvalbakken schoon zijn, het omliggende straatmeubilair er fris uitziet en de parkeerplaats en het expeditiehof er opgeruimd uit zien. Zichtbaar reinigen heeft een positief effect op consumentengedrag.

4. Geef positieve signalen

Als je communiceert richting klanten, zorg dan dat je positef blijft. Dat werkt beter dan een opgestoken vingertje of handhaving. Door uit te stralen dat schoon belangrijk is draag je direct bij aan bewustwording en verbetering in het schoongedrag van je klanten.

5. Leid je personeel op

Maak op de werkvloer duidelijk wat de norm is en welk schone gedrag er van hen verwacht wordt. Je kunt dit kracht bijzetten door voorlichtingsposters in de personeelsruimte te hangen en peukenvoorzieningen neer te zetten. 

6. Check hotspots

Zowel in de winkel (emballagehoek, voordeur en kassa’s) als buiten de winkel (opstelplaats winkelwagens, fietsenstalling en bankjes) vind je hotspots waar zwerfafval zich snel ophoopt. Controleer deze plekken meerdere keren per dag.

7. Pak snoeproutes aan

Op wandel- en fietsroutes tussen school en supermarkt ontstaat vaak veel zwerfafval. Nederland Schoon heeft hiervoor een laagdrempelige aanpak met eenvoudige materialen ontwikkeld, die heel effectief zijn in het voorkomen van zwerfafval.

8. Schoon, heel en veilig

Onkruid, vernielingen, graffiti en stickers geven een (onbewust) gevoel van onveiligheid en zorgen er bovendien voor dat de buitenruimte rondom de winkel sneller vervuild. Zorg daarom voor snel herstel en/of verwijdering.