De 25-meter regel: vier tips voor toepassing in de praktijk

Delen

Als de 25-meter regel, de wettelijke verplichting om de omgeving van je zaak in een straal van 25 meter schoon te houden, nageleefd wordt, heeft dit voordelen voor gemeenten én ondernemers. Het gebied wordt beter bezocht, levert meer op en er is minder geld nodig om het schoon te houden. Maar hoe vertaal je de regel naar de praktijk? Lees onze vier beste tips.

1. Werk samen

Samenwerking zorgt voor een schonere omgeving. Kijk wie er verantwoordelijk zijn voor de schoonmaak in je directe omgeving bijvoorbeeld iemand van de gemeente, andere ondernemers, een gebiedsbeheerder of belanghebbende. Kijk samen wat er nodig is om tot een schone buurt te komen en maak heldere afspraken over wie, wat, wanneer doet.

2. Zorg voor goede voorzieningen

Goed zichtbare, netjes onderhouden voorzieningen helpen de omgeving schoon houden. Denk aan opvallend gekleurde afvalbakken, gepersonaliseerde afvalbakken, mini-afvalbakken of peukenpalen op plekken waar veel gerookt wordt.

3. Positieve communicatie

Met positieve communicatie (posters, stickers, digiborden) kun je inspelen op onbewust gedrag en tegelijkertijd het gevoel van gastvrijheid versterken.

4. Stel de norm

Laat bij het gebied betrokken partijen weten hoe schoon jullie het willen hebben. Een gemeente kan hiervoor teruggrijpen op de CROW-beeldlatten. Je kan er ook voor kiezen om schoonhosts of afvalcoaches in te zetten. Zij kunnen bezoekers op een positieve manier betrekken bij het schoon houden van de openbare ruimte. Een aanmoediging hier en daar doet wonderen. En zelf af en toe een veger en blik oppakken helpt zeker.