Van ‘Puntmuts’ tot G-snake: 15 jaar verkeer bij NederlandSchoon

Delen

Zwerfafval op en rondom de Nederlandse (snel)wegen is al jaren een aandachtsgebied van NederlandSchoon. Sinds 2000 zetten we ons in om deze wegen schoon te krijgen en te houden.

 Overdracht afvalboeien bij Ruyven in 2015In januari 2015 hebben we afgesproken dat RWS de initiatiefnemer wordt op het vlak van onderzoeken en projecten en NederlandSchoon de rol aanneemt van kennisplatform en klankbord. Op 20 april hebben we 450 afvalboeien en 200 Velins symbolisch overgedragen aan RWS bij verzorgingsplaats Ruyven.

Projecten & onderzoeken

In de loop der jaren hebben we via projecten en pilots enorm veel kennis en ervaring opgedaan met betrekking tot het schoon houden van wegen, verzorgingsplaatsen, op- en afritten. Een greep uit onze activiteiten. We hebben onder meer:

 • een blauwdruk gemaakt voor de ideale verzorgingsplaats en deze bij Ruyven (Delft) in de praktijk gebracht;
 • in samenwerking met McDonald's een afvalbakkenplaatsingsplan ontwikkeld voor drive in locaties;
 • op 90 DHL- locaties vrachtwagenchauffeurs geattendeerd op het belang van ‘schoon’ gedrag;
 • afvalboeien geplaatst op ruim 75 parkeerplaatsen door heel Zuid-Holland en een paar andere provincies;
 • proefprojecten gedaan met de G-snake: een 20 meter lange afvalbak voor op- en afritten;
 • meer dan 550 mottoborden langs snelwegen geplaatst om autorijders te attenderen op gewenst zwerfafvalgedrag;
 • elk tankstation langs een Nederlandse A-weg voorzien van een NederlandSchoon afvalbak;
 • ruim 250 vrachtwagens voorzien van een NederlandSchoon uiting;
 • 6 miljoen autoafvalzakjes verspreid via alle grote benzinemaatschappijen.

Kenniswijzer Zwerfafval

Onze rapporten en publicaties uit 15 jaar onderzoek naar zwerfafval in het verkeer zijn beschikbaar via de Kenniswijzer Zwerfafval. Een greep uit onze inzichten:

 • Een verzorgingsplaats blijft het beste schoon als deze een karakter en identiteit heeft, anonimiteit trekt juist vervuiling aan. Daarnaast kunnen genoeg, slim geplaatste afvalbakken het verschil maken voor een verzorgingslocatie. Bij de plaatsing moeten ‘obstakels’ zoals bijvoorbeeld kleppen, vervuiling en lastige bereikbaarheid zoveel mogelijk voorkomen of verholpen worden.
 • Uit observaties blijkt ook dat een schone verzorgingsplaats ook langer schoon blijft. Ook valt op dat automobilisten er positiever zijn, langer blijven hangen en daarna beter uitgerust de weg op gaan.

De bovenstaande lessen gelden ook langs wegen, op- en afritten. Anonimiteit en slechte zichtbaarheid kun je maar beter vermijden. Bij drive in locaties kan hier bijvoorbeeld rekening mee gehouden worden door genoeg afvalbakken te plaatsen en daarbij rekening te houden met bereikbaarheid. Verder begint ‘schoon’ ook bij de automobilist. Als je zwerfafval wilt voorkomen maakt een afvalzakje in de auto al een groot verschil.

Meer mijlpalen

Via de onderstaande tijdlijn kun je een aantal mijlpalen bekijken uit 15 jaar verkeer bij NederlandSchoon.

Meer lezen?
 

Wil je direct meer lezen? Download dan onze samenvatting van 15 jaar verkeer bij NederlandSchoon via de onderstaande knop.