Dit zijn de winnaars van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019

Delen

De grote winnaar van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 is Centrum Delden in het Hof van Twente. Ede, De Fryske Marren en De Wolden zijn winaars in de categorieën Grote Gemeente, Middelgrote Gemeente en Kleine Gemeente.

Centrum Delden Hof van Twente winnaar Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 NederlandSchoon doet sinds 2012, in het kader van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing, elk jaar onderzoek naar de schoonheidsgraad van Nederlandse winkelgebieden. Voor de verkiezing van 2019 zijn 480 winkelgebieden in 110 gemeenten onderzocht.

 

 

 

 

Top 10 winkelgebieden

Voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn de afgelopen maanden 480 winkelgebieden in 110 gemeenten onderzocht. Hiervoor zijn observatieteams ingezet die bezoekers enqueteerden. Uit alle deelnemers scoorden de onderstaande finalisten het beste; Hof van Twente is de onbetwiste winnaar. 

Ranglijst Gemeente Plaats Winkelgebied
1 Hof van Twente Delden Centrum Delden
2 Vieland Vlieland Centrum Vlieland
Schiermonnikoog Schiermonnikoog Centrum Schiermonnikoog
Uden De Drossaard De Drossaard
De Wolden De Wijk Centrum De Wijk
Veere Veere Centrum Veere
Helmond Helmond Winkelcentrum Brandevoort
Veere Domburg Centrum Domburg
9 Ameland Hollum Centrum Hollum
10  Terschelling Midsland Centrum Midsland
 

Top 3 gemeenten

Categorie Grote Gemeente

Ede is de grote winnaar in de categorie ‘Grote Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2019’. Bezoekers in gemeente Ede geven aan dat de gemeente erg betrokken is. Ook over de architectuur is men te spreken. 

  1. Ede
  2. Zaanstad
  3. Zwolle

Categorie Middelgrote Gemeente

De Fryske Marren wint in de categorie Middelgrote Gemeente. De overwinning is te danken aan het decoratieve groen, de goede bestrating en het gevoel van veiligheid tijdens een bezoek aan het winkelgebied, aldus geïnterviewde bezoekers. 

  1. De Fryske Marren
  2. Heerenveen
  3. Purmerend

Categorie Kleine Gemeente

De Wolden wint in de categorie Kleine Gemeente omdat de winkelgevels erg schoon zijn en je er geen sporen van vandalisme ziet.

  1. De Wolden
  2. Veere
  3. Lochem

Hoogste Stijger

Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem kwam uit de bus als hoogste stijger.

Meer weten? 

Wil je meer weten over hoe de Schoonste Winkelgebied Verkiezing werkt, lees dan ook de spelregels en de toelichting op de verkiezing. Deelnemers kunnen voor extra informatie over scores ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten ook het Scorebord Schone Winkelgebieden raadplegen.  

MEER WETEN OVER SCHONE WINKELGEBIEDEN?

De belangrijkste kennis, tools, tips en inspiratie voor winkelgebieden vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval.