De Schoon Challenge op het DaCapo College

Delen

Het DaCapo College in Sittard heeft het schooljaar ingeluid met een Schoon Challenge. Het thema voor het eerstejaars 4-uursvak is dit jaar afvalverwerking en de mentorlessen zijn gekoppeld aan zwerfafvalopruimacties. Sabina Drenth, beleidsmedewerker op het DaCapo College vertelt hoe ze het doen en wat het oplevert.

“Sinds dit schooljaar zitten we in een nieuw gebouw. Natuurlijk willen we dat van binnen en van buiten schoonhouden. We zochten een thema voor het 4-uurs vak. Dat werd Afvalverwerking en is gekoppeld aan de theorie-, techniek- en mentorlessen. Van het een kwam het ander. Uiteindelijk werd een behoorlijk blok dat draait om bewustwording. Hier hebben we vanaf het begin van het schooljaar gewerkt. En uit de technieklessen kwamen leuke dingen zoals speciale grijpers en een tafel met een prullenbak erin.”

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Zien schoonmaken doet schoonmaken

“Toen we met de leerlingen van de theoretische leerweg naar buiten gingen zag een collega dat. Zij heeft het thema gekoppeld aan haar gezondheidslessen en heeft ook een actie gehouden. Zij gaan nu ook een gebied adopteren om één keer per trimester schoon te maken.”

Waardevol voor mentorlessen

“De reacties zijn overwegend positief. Leerlingen zien nu dat er veel zwerfafval ligt. Daar zijn ze ook een beetje van geschrokken. Ze hebben ook best veel opgeruimd. Ze zien wat hun aandeel hierin is en wat ze zelf kunnen doen. Een aantal zeiden dat ze structureel iets aan zwerfafval willen doen. De opruimactie heeft ook een positief effect op het contact tussen de mentoren en leerlingen. Je leert elkaar toch op een andere manier kennen. Daarom is het ook dankbaar om de Schoon Challenge aan het begin van het schooljaar te houden.”

Spontane beloning

“De omgeving reageerde ook heel positief. Vooral op de dag zelf en ook op onze Facebook-post. Onze opruimactie bij het terrein van supermarkt Jan Linders werd opgemerkt door een manager. Hij kwam naar buiten en beloonde de inzet van de leerlingen met een ijsje.”

"“Het opzetten van de Schoon Challenge heeft de mentoren niet veel werk gekost."

Appen en gáán

“Het opzetten van de Schoon Challenge heeft de mentoren niet veel werk gekost. Als coördinator heb ik het nodige voorwerk gedaan en had ik het vooral de eerste keer druk om de juiste mensen en hulp hiervoor te vinden. Het materiaal zoals vuilniszakken en handschoenen heb ik met de post binnen enkele dagen ontvangen van Nederland Schoon. De grijpers heb ik dan weer via de gemeente kunnen regelen. Allemaal niet veel werk, maar je moet maar net even weten bij wie je dit allemaal kunt regelen. Nederland Schoon en de gemeente hebben geholpen bij het vinden van de juiste mensen. Tijdens de Schoon Challenge zelf was er ook spontane hulp van de buurtpreventie en was de wijkcoördinator aanwezig als extra begeleiding. Samen met de wijkcoördinator hebben we met een plattegrond gekeken naar de probleemgebieden en daar hebben we dan ook opgeruimd. Maar na de eerste keer kon ik met een paar appjes naar de gemeente direct van start. Nu appen we de wijkcoördinator en buurtpreventie met de vraag of ze weer meedoen.”

Meer informatie

De Schoon Challenge is lesmateriaal over zwerfafvalval voor middelbare scholieren. Meer weten over de Schoon Challenge en hoe je ermee aan de slag kunt? Kijk op aandeslagmetafval.nl. Ook een schoongebied kiezen? Ga naar Supportervanschoon.nl.