Sportclubactie: Met ‘fun’ je team, je club en je omgeving helpen

Delen

Natuur & Milieu heeft voor sportclubs een speciale zwerfafvalcampagne ontwikkeld. Die is erop gericht om het gedrag positief te beïnvloeden. Het doel: betere afvalscheiding en minder zwerfafval.

Extra campagne binnen de pilot

Sportveld sportactie Supporter van SchoonNatuur & Milieu werkt al veel samen met scholen en gemeenten op zwerfafval- en afvalscheidingsgebied. Sportclubs kunnen daar nog een veel grotere rol in spelen, vindt Natuur & Milieu. Sportclubs hebben veel jeugdleden, een sociale functie en vaak een eigen terrein. Ook het maatschappelijke bewustzijn is al genoeg aanwezig. Maar de clubs en hun jeugdteams kunnen volgens Natuur & Milieu nog verder geactiveerd worden. Daarom gaat Natuur & Milieu de clubs ondersteunen bij leuke acties.

De campagne van Natuur & Milieu valt binnen de pilot Schoon Belonen. Sportclubs kunnen meedoen aan de speciale zwerfafvalacties naast het inzamelen van flesjes en blikjes of pmd-afval voor de pilot. De beloningen staan los van elkaar. 

​Acties met een spel- of wedstrijdelement

Supporter van schoon doelvlag

Het gaat om acties met een hoge fun-factor, volgens Natuur & Milieu. De filosofie: als het met de fun goed zit, is het voor  jeugdteams leuk om mee te doen. Daarvoor ontwikkelt Natuur & Milieu nu verschillende concepten met een aantrekkelijk spel- of wedstrijdelement. 

Op wie richt de pilotcampagne zich?

 • Voetbal- en hockeyclubs: met 370.000 voetballertjes en 60.000 hockeykinderen de grootste kindersporten; 
 • Kinderen tot 12 jaar (F- t/m D-jeugd): positieve gedragsbeïnvloeding werkt goed als je jong begint. Kinderen kunnen zich daarnaast ontwikkelen tot ‘moreel ambassadeur’ voor hun omgeving;
 • Het teamniveau: groot genoeg om een groepsgevoel te creëren, klein genoeg om goed aan te sturen door weinig personen (zoals een coach, teamleider, trainer of vrijwilliger). 

Welke partijen spelen een belangrijke rol?

 • De gemeenteambtenaren: de sleutelfiguren van deze pilot. Zij werven de sportclubs en verzorgen de communicatie met de contactpersonen binnen de club;
 • De supervrijwilligers: centrale figuren binnen de sportclubs die de acties voor de jeugdteams coördineren;
 • Campagneteam Natuur & Milieu: helpt de ambtenaar en supervrijwilliger met vragen en informatie;
 • NederlandSchoon: verzorgt de communicatie naar gemeenten en deelt best practices. 

Welke ondersteuning biedt Natuur & Milieu? 

Meisjes bij afvalbak op sportclub

 • Communicatie- en opruimmaterialen (club- en teamniveau);
 • Voorbeelden mogelijke acties (club- en teamniveau);
 • Planning en Draaiboek (club- en teamniveau);
 • Uitgebreide Q & A (voor ambtenaar en vrijwilliger);
 • Online helpdesk (voor ambtenaar en vrijwilliger).

Meer weten?

Wil je meer weten over de campagne en de mogelijkheden om mee te doen? Neem dan contact op met campagneleider Conny Groot bij Natuur en Mileu

Natuur & Milieu is mede-initiator van de pilot Schoon Belonen. Natuur & Milieu wil zoveel mogelijk bijdragen aan grondstoffen-hergebruik, meer maatschappelijk bewustzijn en minder zwerfafval. Natuur & Milieu werkt in de pilot intensief samen met partners, de deelnemende gemeenten en maatschappelijke organisaties.