Alles over Schoon Belonen

Delen

Binnen Schoon Belonen werken gemeenten en maatschappelijke organisaties samen om zwerfafval in Nederland zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden.

Het programma

Schoon Belonen is een structureel programma binnen NederlandSchoon. Het programma is gericht op de aanpak van zwerfafval, met een focus op educatie, gedragsverandering en bewustwording. Alle gemeenten kunnen zich aansluiten om bij inwoners, en met name jongeren, het bewust en verantwoord omgaan met grondstoffen te stimuleren.

Ter inspiratie kunnen de gemeenten gebruik maken van de kennis, ervaringen en materialen via NederlandSchoon om gedrag rondom zwerfafval te veranderen.

Met scholen en sportclubs

Schoon Belonen biedt gemeenten de kans om hun zwerfafvalbeleid een extra impuls te geven en hier meer inwoners bij te betrekken. Gemeenten kunnen deelnemen op voorwaarde dat het systeem kostenefficient is en aantrekkelijk voor deelname door organisaties als wijkverenigingen, scholen en sportclubs. Zij hebben dan bijvoorbeeld een inzamelpunt op hun locatie of organiseren zwerfafvalacties om de buurt schoon te houden. Bijvoorbeeld via de adoptie van een park of snoeproute.Gemeenten moeten streven naar meetbare resultaten en er moeten opschoonacties gehouden worden. Ze mogen zelf bepalen hoe ze zwerfafvalacties belonen en welke hoogte deze beloning heeft. Bij voorkeur in samenwerking met de deelnemende organisaties.

Vergoeding en ondersteuning

  • Gemeenten kunnen de zwerfafvalvergoeding van € 1,16 (2019) per inwoner aan dit project besteden.
  • Er worden afvalbakken beschikbaar gesteld voor de deelnemende maatschappelijke organisaties.  
  • Er is ondersteunend communicatiemateriaal beschikbaar voor gemeenten.

Lees meer over het aanvragen van de Zwerfafvalvergoeding...

Direct aan de slag?

Je gemeente aanmelden voor Schoon Belonen kost niks. Wil je eerst wat meer weten over de module, neem contact op met een van onze regiomanagers.

Meld je gemeente aan   Neem contact op

MEER WETEN OVER SCHOON BELONEN?

De belangrijkste kennis, tools, tips en inspiratie voor Schoon Belonen vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval.