Samenwerking zorgt voor schone wegen rond Hoogeveen

Delen

Rondom snelwegen ligt relatief veel zwerfafval en het voorkomen en bestrijden vergt een speciale aanpak. In en om Hoogeveen wordt geëxperimenteerd met de ‘Schone wegen aanpak.’ De pilot heeft het doel de schoonbeleving van het verkeersgebied te verbeteren en voor een schone, veilige en prettige reiservaring te zorgen. Bekijk de video om te zien hoe de aanpak precies is ingezet.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Communicatie op de route


In en om Hoogeveen zijn opvallende afvalvoorzieningen geplaatst, zoals posters en borden schooncommunicatie. En er zijn extra peukenzuilen neergezet. Langs de weg lees je nu op veel plaatsen ‘Schone weg Veilige weg’ en waar veel internationale vrachtwagenchauffeurs komen staat: ‘Let’s keep it clean together’. Ook zijn er inrichtingsinterventies gedaan zoals looproutes met voetstappen die leiden langs afvalbakken. 
 

De aanpak in punten 

  • Nul- en effectmeting
  • Reis automobilist centraal gesteld
  • Samenwerking met gedragsdeskundigen op interventies
  • (Weg)beheerders betrekken
  • Samenwerking met tankstations & drive-in fastfood restaurants
  • Heldere, herkenbare, herhaalde schoonboodschap op reislocaties

"Voorheen was de focus in een aanpak locatie specifiek, zoals de inrichting van een verzorgingsplaats. De samenwerking met plaatselijke ondernemers, Rijkswaterstaat en Nederland Schoon maken het mogelijk dat nu alle locaties zijn meegenomen, die een rol spelen bij de reis van een automobilist."

Jan Steenbergen | Wethouder in Hoogeveen

Initiatiefnemers


De Schone wegen aanpak wordt mogelijk gemaakt door Nederland Schoon, Rijkswaterstaat, de gemeente Hoogeveen, pomphouders en McDonald’s.