Bevrijdingsfestivals: Zó blijven ze zwerfafvalvrij op 5 mei

Delen

Nederland Schoon werkt samen met Bevrijdingsfestivals aan schone festival- en evenemententerreinen. Benieuwd hoe we dit doen? Lees dan verder.

Twee kinderen bij afvalbak met schoonboodschap op Bevrijdingsfestival

Alle bevrijdingsfestivals actief

2017 was het eerste jaar waarin twaalf van de veertien Bevrijdingsfestivals zich inzetten voor schone festivalterreinen; voor, tijdens en na de festiviteiten. Op de festivals stonden meer afvalbakken, kregen bezoekers een papieren afvalzakje voor hun afval en waren schoonmaakteams actief.

Dit jaar wordt er voor het eerst op alle veertien Bevrijdingsfestivals aandacht besteed aan schoon. Bij elk festival wordt er in het voor kinderen ingerichte deel een afvalspel gespeeld om ze op positieve wijze bewust te maken van de afbraaktijden van zwerfafval. 

Samen sterk voor schoon

Door nauw samen te werken met de festivals slaan we twee vliegen in één klap: het milieu wordt schoner en bezoekers beleven nog meer plezier aan het festival. De gemeenten waarin de festivals plaatsvinden zijn erg positief over de aanpak, dit versterkt de samenwerking.

Van lokaal naar landelijk

In Roermond en Groningen werkte NederlandSchoon al eerder samen met de lokale Bevrijdingsfestivals. De resultaten in die twee gemeenten leidden toen tot een landelijke uitrol. Twaalf van de veertien Bevrijdingsfestivals doen mee in de Landelijke Aanpak Zwerfafval

Kijken: Zó werkt het in Roermond

In 2016 investeerde Bevrijdingsfestival Roermond extra in afvaleilanden en zichtbaar opruimen. Dat gebeurde in samenwerking met de gemeente Roermond. De kennis die de gemeente hiermee opdeed past zij toe bij andere evenementen. 

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen