Een schone Avond4Daagse? Zo krijg je het voor elkaar

Delen

De Avond4daagse is een hartstikke mooie traditie. En nóg mooier is het als de lopers hun looproute helemaal zwerfafvalvrij houden. Met dat doel werken ook dit jaar de Koninklijke Wandelbond Nederland en NederlandSchoon weer samen. Dit voorjaar doen we dat voor zo'n 300 wandeltochten. Ook als gemeente kun je een schone Avond4daagse ondersteunen.

Kinderen Avond4DaagseDe Avond4daagse en NederlandSchoon bundelden vorig jaar ook al hun krachten. Maar liefst 176 wandelorganisaties legden toen extra nadruk legden op een schone route. Dat deden ze door scholen en ouders actief te betrekken en voor te lichten en door afvalzakken uit te delen.

Schone Avond4daagse-lied

In het wandelseizoen, dat loopt van april tot en met juli, zorgen ruim 300.000 kinderen op zo’n 300 plekken voor een schonere Avond4daagse. Voor al die kinderen zijn er speciale, handzame afvalzakjes voor hun schillen, snoeppapiertjes en drankverpakkingen. Net als vorig jaar is er het aanstekelijke Schone Avond4daagse-lied, dat kinderen onderweg uit volle borst kunnen meezingen. En als opwarmer kunnen de kinderen in teams de Schone Avond4daagse Quiz spelen. Daarin leren ze bijvoorbeeld hoe lang de natuur erover doet om kauwgom af te breken en waarom een appelklokhuis ook in de afvalbak hoort.

Samenwerken met wandelorganisaties

Vaak kunnen de kinderwandeltochten wat extra steun van de gemeente gebruiken. Daarmee laat je zien hoe belangrijk je gemeente een schone omgeving vindt en motiveer je ouders en kinderen. Op de website van de Avond4daagse is te zien waar de tochten op welke data van start gaan. Ook vind je er de contactgegevens van de betrokken wandelorganisaties. Als gemeente kun je in gesprek met die organisatie afstemmen wat je kunt betekenen. Wil je als gemeente nog breder inzetten op schone activiteiten? Bekijk dan alle mogelijkheden in het Gemeenteprogramma Zwerfafval.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

MEER WETEN OVER OPSCHOONACTIES?

De belangrijkste kennis, tools, tips en inspiratie voor opschoonacties vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval.