Winkelcentrum Emiclaer blijft schoon door brede samenwerking

Delen

Via verschillende pilots ontwikkelt Nederland Schoon vanuit de Landelijke Aanpak Zwerfafval een maatwerkaanpak voor schone centrumgebieden. Bij winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort zorgen een brede samenwerking en pro-actieve houding voor veel lokale betrokkenheid.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Wethouder Menno Tigelaar opende tijdens het start-event een zwerfafvaltentoonstelling van twee naschoolse opvangcentra én onthulde een zingende afvalbak. Wie zijn afval goed weggooit, wordt vanaf nu door de bak enthousiast toegezongen. Een promotieteam van Nederland Schoon maakte de hele dag zichtbaar schoon om het publiek te motiveren afval in de bak te gooien.

Met de belangrijkste betrokken partijen is Nederland Schoon een bijzondere samenwerking aangegaan: vastgoedeigenaar Wereldhave, de gemeente, de winkeliers en stichting Matchpoint, die maatschappelijk ondernemen stimuleert.

Schoon promotieteam bij winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort

Nieuwe inrichting

In het winkelcentrum zijn de prullenbakken verplaatst en beplakt met opvallende stickers.Tegelstickers van ROC-studenten Marketing en raamposters van winkeliers stimuleren het publiek om afval in de bak te gooien. Studenten Handhaving verzorgden met Nederland Schoon een 0-meting en houden na de zomer ook de eindmeting. 

Zichtbare schoonmaak

De actieve houding zorgt voor meer actieve en lokale betrokkenheid. Zo wordt bijvoorbeeld samengewerkt met zorginstelling Amerpoort waarbinnen groep cliënten een aantal keer per maand zichtbaar schoonmaakt in het winkelgebied. De winkeliers zorgen voor iets te eten en te drinken als de klus is geklaard. Nederland Schoon stelt de nodige opruimmaterialen beschikbaar. 

Meer weten?

Bekijk dan deze Tips voor schone winkelgebieden van de Kenniswijzer Zwerfafval.

MEER WETEN OVER SCHONE WINKELGEBIEDEN?

De belangrijkste kennis, tools, tips en inspiratie voor winkelgebieden vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval.