Het effect van een schoon station Leidschenveen-Den Haag

Delen

NederlandSchoon heeft in 2014 in samenwerking met de Gemeente Den Haag en vervoersbedrijf HTM een pilot uitgevoerd op station Leidschenveen - Den Haag om inzichtelijk te krijgen welk effect een schoon station heeft op het gedrag van bezoekers en meer kennis op te doen over de relatie tussen de schoon- en veiligheidsbeleving.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Positieve resultaten

De uitslag van de proef bij Station Leidschenveen is overwegend positief. De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken is dat er een duidelijk waarneembare afname is in peuken- en zwerfafval na de grote schoonmaak en de plaatsing van nieuwe voorzieningen. Alle ingrepen hadden een positief effect op de schoonbeleving op het station.

Twee metingen

Voor het onderzoek op station Leidschenveen-Den Haag zijn in eerste instantie twee metingen uitgevoerd. Eén waarin het effect van een grote schoonmaak en het plaatsen van peukenvoorzieningen en extra afvalbakken is onderzocht en één waarbij er grote doeken met oer-Hollandse beelden zijn opgehangen om de omgeving te verlevendigen. Alle aanpassingen vinden hun basis in sociaalpsychologische inzichten. Er is voornamelijk gekeken of de veranderde omgeving goed gedrag stimuleert.

Aanvullende meting

Uit de eerste twee metingen bleek dat de grote schoonmaak en de peukenvoorzieningen een positief effect hadden op de hoeveelheid zwerfafval. Het effect van de doeken werd in eerste instantie niet bewezen, waarschijnlijk door slechte weersomstandigheden. Daarom is een derde meting toegevoegd op een later tijdstip. Hieruit bleek dat de toevoeging van het belevingsaspect niet zorgde voor een extra afname van zwerfafval. Wel ervaren de reizigers station Leidschenveen als schoner en zien ze minder afval liggen. De natuurbeelden dragen dus wel bij een verbeterde beleving van station Leidschenveen.