Zó organiseer je een schoonmaakactie voor kinderen

Delen

Een schoonmaakactie organiseren voor kinderen is niet alleen ontzettend nuttig, maar ook leuk. Maar waar begin je met het organiseren? Hoe zorg je dat mensen meedoen? Hoe bereik je de pers? En moet je de gemeente bij je plannen betrekken? Vind antwoord op deze vragen en meer in ons overzicht van tips en trucs.

  • Trotse schoonmakertjes. Klaar voor actie.
  • Goed materiaal is erg belangrijk. Ook om leuke foto's mee te nemen.
  • Contact met reinigingsdiensten is handig. Ze kunnen je schoonmaakactie ondersteunen.
  • Leuke extraatjes tijdens op de schoonmaakdag neerzetten helpt motiveren.
  • Een boswachter kan ook een begeleider bij schoonmaakacties zijn.
  • De omgeving van je school of sportclub schoonmaken vraagt diepe concentratie.
  • Zoveel vuil kan een enkele schoolklas oprapen.
  • Een welverdiend ijsje achteraf. "Hmmm, dat is het schoonmaken meer dan waard."
  • Voor de leraren, begeleiders en ouders hebben deze meisjes iets lekkers.
  • Met de pers praten? Dat doen deze dames wel even.

Tips en trucs

Waar en hoe begin je? met het organiseren van een schoonmaakactie? Volg onze tips en trucs op het vlak van plannen, communiceren, lesgeven, schoonmaken en publiceren en je bent goed op weg naar een succesvolle actie.

Maak een plan van aanpak
 

Schrijf een plan van aanpak met daarin de onderwerpen die je in je klas wilt behandelen en hoe je de dag wilt organiseren. Neem daarin je planning en begroting mee.

Vind deelnemers
 

Een schoonmaakactie alleen organiseren kan een taaie klus zijn. Kijk voor je begint wie er met je mee wil doen. Benader je collega's, ouders, leerlingen, mensen uit de buurt of werknemers van de gemeente of reinigingsdiensten. Vele handen maken licht werk.

Kies een locatie
 

Kies een goede plek voor je schoonmaakactie. Houd in je achterhoofd dat deze eenvoudig te bereiken, goed toegankelijk en veilig voor kinderen moet zijn.

Let op je timing
 

Kies een logische dag en ditto tijdstip voor je actie. Houd je actie bijvoorbeeld op de Landelijke Opschoondag. Tijdens deze dag geeft heel Nederland het signaal dat zwerfafval 'not done' is. Een mooie bijkomstigheid is dat een schoonmaakactie op deze dag je school, sportclub of vereniging publiciteit kan opleveren.

Maak er een nuttige, maar vooral leuke dag van. Beperk het schoonmaken tot een paar uur, dan heb je minder kans op verveling en vermoeidheid bij je deelnemers. Een tijdschema helpt overzicht houden.

Puntjes op de 'i'
 

Check, check en dubbelcheck. Loop je plan van aanpak nog eens door of je overal aan hebt gedacht. Is iedereen goed geïnformeerd over het verloop van de dag? Klopt je tijdschema? Heb je genoeg lekkers voor de kinderen en hun begeleiders? Mooi, dan ben je klaar.

Bestel materialen en laat vuil ophalen
 

Maak afspraken over het ophalen van het verzamelde afval en de manier waarop je het aanbiedt. Doe je het in vuilniszakken of moet het anders? Bedenk welke materialen je nodig hebt. Met handschoenen, grijpers, prikkers en vuilnis- of containerzakken kom je al een eind. Wil je meer? Dan kun je speciale kinder- en basispakketten in onze webshop bestellen.

Tip: Meld je actie aan, dan kun je gratis actiemateriaal bestellen.

Betrek je gemeente
 

Nodig een vertegenwoordiger van de gemeente uit, bijvoorbeeld een burgemeester of wethouder. Die kan het startsein voor je schoonmaakactie geven. Betrokkenheid van de gemeente is een positief signaal naar de mensen die meedoen aan je actie.

Je kunt de gemeente ook vragen om de kosten voor afvalbakken, bezems en andere schoonmaakmiddelen te financieren. Soms kun je zelfs afspraken maken over een tegenprestatie als de school haar omgeving schoon houdt, bijvoorbeeld nieuwe speeltoestellen.

Zorg voor goede begeleiding
 

Organiseer voorafgaand aan je actie een bijeenkomst voor begeleiders. Zorg dat ze de veiligheid van de kinderen voorop stellen. Het is erg belangrijk dat kleine kinderen uit de buurt blijven van gevaarlijk zwerfvuil, bijvoorbeeld naalden, condooms of stukken asbest. Het is handig om bij deze bijeenkomst ook afspraken te maken over het verzamelen en afvoeren van afval. Zorg dat ze daarvoor contact krijgen met bij de actie betrokken reinigingsdienst(en).

Breng ouders op de hoogte
 

Voorafgaand aan je actie is het goed aan de ouders te laten weten dat de kinderen mee gaan doen aan een schoonmaak-actie. Stuur ze een brief en vraag of ze de kinderen die dag oude, en/of beschermende kleding, bijvoorbeeld een regenpak met kaplaarzen aantrekken. Laat ze weten dat hun kinderen goed begeleid worden. Je kunt ze zelfs vragen of ze mee willen helpen aan de schoonmaakactie.

Benader de media
 

Stuur een paar dagen voor je actie een persbericht naar de lokale en regionale pers. Hou hierbij wel rekening met de verschijningsdata van de bladen zoals huis-aan-huis kranten. Je kunt ook altijd een redactie bellen en vragen om de uiterste datum voor het aanleveren van berichten. Doen er kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool of van middelbare schoolleeftijd mee? Laat hen de publiciteit doen.
 

"We hebben een convenant gesloten met de gemeente dat we de omgeving van onze school schoonhouden."

Patricia van Brakel | Beatrixschool, Culemborg

Maak zwerfvuil leuk
 

Zorg dat de kinderen op een leuke manier bekend raken met het onderwerp zwerfvuil. Organiseer bijvoorbeeld een speciale projectweek over zwerfafval. Voor het behandelen van zwerfafval in de klas vind je diverse lesmaterialen via aandeslagmetafval.nl
 

Daag de kinderen uit
 

Uiteraard geef je kinderen duidelijke regels voor het verminderen van zwerfvuil. Maar, een extra uitdaging maakt een zwerfvuilproject nog leuker. Geef de kinderen de opdracht hun school en het terrein minimaal drie maanden schoner te houden dan voorheen. De voortgang van deze uitdaging kun je bijhouden met de Schoonheidsgradenkaart. Lukt het de kinderen om de school schoner te maken én houden? Beloon ze. Organiseer een spannende excursie, een gezellige klassenavond of laat een nieuw speeltoestel plaatsen op het schoolplein.

Verantwoordelijkheid werkt
 

Geef elke groep een stukje rondom de school waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Zij moeten zorgen dat hun stukje zwerfvuil-vrij blijft. Je kunt de verantwoordelijkheid ook laten rouleren. Maak bijvoorbeeld alle groepen één maand verantwoordelijk voor het schoolplein of een andere locatie. 
 

"Elke drie weken gaat een andere klas de straat op met hesjes, prikkers en vuilniszakken. Dat is elke keer weer een feest."

Patricia van Brakel | Beatrixschool, Culemborg

Wees op tijd
 

Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Verzamel je deelnemers en eventuele gasten. Bespreek nog een keer wat er van iedereen verwacht wordt en verdeel de kinderen zo nodig in groepen. Spreek af hoe laat er eten en/of drinken wordt uitgedeeld en op welke tijden en waar iedereen bijeen komt.

Loop je materialen na
 

Heb je alles bij je? Handschoenen, beschermende kleding, (eventueel) kaplaarzen, grijpers, vuilniszakken, containers, kruiwagens, aanhangwagens en transportwagens.

Wees duidelijk
 

Zorg dat de communicatie tussen de organisator(en), reinigingsdienst(en) en deelnemers goed verloopt. Neem even de tijd om alle neuzen één kant op te krijgen. Informeer de burgermeester, wethouder of andere gemeenteambtenaar zo goed mogelijk. Geef een beetje extra aandacht aan communicatie met de pers.

Veiligheid voorop
 

Zorg dat alle deelnemers handschoenen, goed schoeisel en zo nodig regenkleding dragen. Herinner ze aan de regels over gevaarlijk afval en wijs ze nogmaals op het belang van goede begeleiding van de kinderen.

Ruim je actie op
 

Houd je aan de afspraken met de reinigingsdienst(en). Verwijder direct na afloop van de actie al het verzamelde zwerfvuil. Tip: tel het aantal afvalzakken of weeg het vuil. De hoeveelheid afval die verzameld en verwijderd is is een mooi resultaat om op het digiboard in de klas te zetten. Of, aan de pers te geven.

Wees dankbaar
 

Vergeet de mensen die de actie hebben ondersteund niet te bedanken. Na een lange dag werken is iets lekkers of een klein presentje een leuke verrassing.

 

Maak 'schoon' een speerpunt
 

Als jouw school schoon belangrijk vindt, moet je dat uitdragen. Zet een bericht over jullie schone beleid op de website en in jullie informatiebrochures. Informeer ouders en omwonenden van de school over jullie schoonmaakactiviteiten. Maak afspraken met je gemeente. Kortom, zorg dat je goede initiatief aanstekelijk werkt. 

Deel je activiteiten
 

Een opruimactie is goed voor de beeldvorming van je school. Een school die zich inzet voor een schonere leer- en leefomgeving stuurt een positief signaal naar de ouders. En, zien schoonmaken, doet schoonmaken. Maak je schoonmaakactiviteiten daarom zo zichtbaar mogelijk. Plaats berichten, foto's en actiefilmpjes op sociale media als Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Laat de wereld weten welke goede acties jullie ondernemen.
 

"Het is mooi om te zien dat zelfs kleuters al weten of afval in de groenbak moet of in de grijze container."

Patricia van Brakel | Beatrixschool, Culemborg