Felgroen met een reden: Afvalbakken? Opvalbakken!

Delen

In Emmen kan niemand eromheen: de felgroene afvalbakken die sinds kort op de belangrijkste snoeproute tussen scholen en winkels staan. En voor de deur van ondernemers als kleinere variant in dezelfde kleur. Ook in veel andere gemeenten krijgen afvalbakken dat opvallende uiterlijk. Het succes van felgroen heeft een wetenschappelijke reden.

Wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring met interventies hebben NederlandSchoon, gemeenten en andere betrokken partners een schat aan kennis opgeleverd over wat wel en niet werkt. Ook over het effectief inzetten van afvalbakken. Kleur, plek, hoogte, boodschap: elk aspect speelt een bepalende rol.

Verschil leeg en vol

De plek van een afvalbak is het eerste aan-dachtpunt. In het Gebiedsadvies Optimalisatie Afvalvoorzieningen van NederlandSchoon en het Stappenplan Optimalisatie Afvalbakken van Rijkswaterstaat krijgt plaatsing dan ook veel aandacht. Het gedrag van mensen is daarbij bepalend. Waar lopen ze, wachten ze en stappen ze over? Wat consumeren ze en op welk moment gooien ze de verpakking weg? Zelfs aan welke kant van een afvalbak de opening zit, kan in de praktijk het verschil maken tussen een lege en een volle bak.

Kleur en geur

Een opvallende kleur leidt meetbaar tot meer afvalverzameling, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in Rotterdam en Amsterdam door professoren Ap Dijksterhuis en Rick van Baaren van D&B, specialisten in menselijk gedrag. Daar verzamelden felgroene bakken beduidend meer afval dan de bestaande. Ook Emmen scoort meteen bovengemiddeld met de felgroene afvalbakken langs de snoeproute en bij ondernemers. Naast de kleur blijken licht en geluid het publiek te verleiden om een afvalbak te gebruiken. Er zijn zelfs experimenten met frisse geuren zoals citroen, die mensen zichtbaar aanzetten tot schoner gedrag.

Geverfde voetstappen

Ook de hoogte kan de zichtbaarheid en het gebruik vergroten. Een bak naast een bankje in het park vraagt bijvoorbeeld om een andere hoogte dan een bak langs een fietsroute of op het plein van een basisschool. Een afvalbak die duidelijk communiceert wat het gewenste weggooigedrag is, heeft ook meer effect. Een korte instructie, een vriendelijke beloning, een pictogram, een levensecht blikje of op de stoep geverfde voetstappen kunnen voor de voorbijganger nét het juiste laatste duwtje zijn.

Consistentie

Onderzoek naar en ervaring met interventies rond afvalbakken leert ons veel. Iedere gemeente die haar afvalbakkenprogramma wil verbeteren, kan putten uit een rijke bron van informatie rond bewezen effectiviteit. Wat alle onderzoeken en ervaringen vooral duidelijk laten zien, is dat consistentie een belangrijke sleutel is. De herkenbaarheid van afvalvoorzieningen in het straatbeeld zorgt ervoor dat mensen de afvalbakken makkelijk in hun geheugen prenten en ze bijna onbewust eerder gaan gebruiken.

 

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je afvalbakken optimaal kunt plaatsen? Neem contact op met NederlandSchoon via gemeenteprogramma@nederlandschoon.nl of 070 - 304 20 80